Murzynek
Klasyczny murzynek z orzechami i polewą czekoladową. Pyszny wypiek w wersji bezglutenowej oraz opcjonalnie bez laktozy.
Składniki na murzynek w formie typu ‘keksówka’:
200 g masła lub roślinnego odpowiednika
½ szklanki mleka (roślinne np. sojowe)
5 łyżek kakao niesłodzonego (bezglutenowego)
1 szklanka brązowego cukru
1 ½ szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów (np. włoskie, laskowe, pecan)
Masło, mleko, kakao oraz cukier rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu, do momentuaż składniki się połączą. Mniejszą część odlewamy – posłuży nam to jako polewa. Do większej części dodajemy orzechy, pozostawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Oddzielnie ubijamy pianę z białek. Dodajemy do pozostałejmasy, mieszamy delikatnie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Murzynek pieczemy około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się upiekł). Pierwsze 15 minut studzimy w formie, następnie na kratce. Po lekkim wystudzeniu dekorujemy polewą oraz orzechami.
Smacznego!
English version
The classic chocolate cake with pecans and chocolate topping – gluten free and optional dairy free.
Ingredients (narrow rectangular baking pan):
200 g butter or vegetable substitute
½ milk (if must use dairy free)
5 tbsp unsweetened cocoa (gluten free)
1 cup brown sugar
1 ½ cups cornstarch
½ cup potato starch
5 eggs
1 tsp baking powder
½ cup chopped nuts ( I use pecans)
Butter, milk, cocoa and sugar reheat in pot over low heat – until the ingredients have combined. A smaller part pour into a glass – it will be topping. To biggest part add nuts and leave for cooling off.
To cool cream with nuts, add egg yolks and sifted flours with baking powder – mix. Separately whip egg whites. Add to dough, mix gently.
Preheat the oven to 360 degrees F (180C). The mold lined with baking paper. Bake cake for about 50 minutes to dry stick. First 15 minutes cool in baking pan, then on the grid. After cooling, decorate with feeling and some nuts.
Enjoy!
Zostaw komentarz