Kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig. Rozpływająca się w ustach bezglutenowa krajanka, naturalnie słodka.

newtons2

Składniki na około 30 sztuk:

Kruche ciasto:

110 g masła lub roślinnego odpowiednika

2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

szczypta soli

1 jajko

½ łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 ½ szklanki bezglutenowej mąki (u mnie BMM przepis tutaj)*

1/3 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Nadzienie:

400 g suszonych fig

1 ¾ szklanki wody

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżki soku z cytryny

*w zależności od rodzaju używanej mąki, ciasto może się za dużo kleić w tym przypadku dodajemy 1-2 łyżek mąki.

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Przygotowujemy nadzienie: wkładamy figi do garnka z wodą, cynamonem oraz cytryną całość gotujemy na małym ogniu do momentu wyparowania niemal całej wody. Przestudzone figi, miksujemy na gładko za pomocą blendera.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Dużą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy dość cienko pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Staramy się rozwałkować ciasto na obszarze kwadratu, zdejmujemy papier z wierzchu. Na jeden bok nakładamy nadzienie i zwijamy tak aby nadzienie nie wystawało(papier do pieczenia jest w tym przypadku bardzo pomocny). Powstały rulon odcinamy a następnie dzielimy na ciasteczka.

Gotowe ciasteczka za pomocą łopatki delikatnie przenosimy na formę, pozostawiamy niewielkie odległości. Ciasteczka pieczemy około 15 – 20 minut do zarumienienia.

Smacznego!

newtons3

English version

Shortbread cookies with a filling of dried figs. Delicious, naturally sweet.

Ingredients for about 30 pieces:

Shortbread:

110 g butter or vegetable

2 tablespoons powdered sugar (optional)

pinch of salt

1 egg

½ teaspoon vanilla extract

1 ½ cups gluten-free flour (I use BMM recipe here) *

1/3 teaspoon baking powder (gluten-free)

Filling:

400 g dried figs

1 ¾ cups water

½ teaspoon cinnamon

2 tablespoons lemon juice

* depending on the type of flour used, the dough can stick too much in this case, add 1-2 tablespoons of flour.

All the ingredients for the dough put in a bowl and knead quickly. Ready cake wrapped in cling film and put in the fridge for about 30 minutes.

Prepare the filling: put figs in a pot with water, cinnamon and lemon whole cook over low heat until almost all the water evaporate. Cooled figs, mix it to smooth using a blender.

Preheat oven to 175 degrees C. A large baking pan lined with paper baking. The dough is divided into 2 parts, rool fairly thinly between two sheets of baking paper. We try to roll out the dough in the area of the square, take off the paper from the top. On one side we put the filling and roll up to filling does not protrude (the baking sheet in this case is very helpful). The resulting roll cut off and then divided into cookies.

Ready cookies with a spatula gently move to the form, leave a small distance. Cookies bake about 15 – 20 minutes until golden brown.

Bon Appetit!

newtons1

newtons4

Udostępnij: