Odwrócone ciasto z śliwką

Najlepsze ciasto z śliwkami – mięciutkie, nie za słodkie, bezglutenowe z cynamonem. Zachęca nie tylko wyglądem ale również smakiem.

odwrocone-ciasto-z-sliwkami2

Składniki na okrągłą formę (tortownica lub na tartę)

800 g wypestkowanych śliwek (użyłam węgierki)

170 g masła (lub roślinnego zamiennika)

¾ szklanki brązowego cukru

1 ½ szklanki bezglutenowej mąki (użyłam BMM przepis tutaj)

2 jajka

½ szklanka mleka (lub roślinnego zamiennika)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

½ łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

odwrocone-ciasto-z-sliwkami3

Rozpuszczamy 50 g masła z 4 łyżkami cukru (trzeba mieszać i uważać aby się nie przypaliło), jeśli cały cukier się nie rozpuścił to nic się nie stało – ciasto i tak na wyjdzie.

Śliwki kroimy na ćwiartki. Formę smarujemy tłuszczem lub pryskamy tłuszczem w spreju. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Przygotowaną miksturę z masła i cukru wylewamy na dno formy, na to układamy śliwki jedna przy drugiej.

Przygotowujemy ciasto pozostałe masło ubijamy z cukrem, następnie dodajemy jajka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Do masy z mąką dodajemy pozostałe składniki cynamon, ekstrakt oraz mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wylewamy na śliwki wyrównujemy.

Ciasto pieczemy 40 – 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na 4 minuty aby odpoczęło, następnie przewracamy je do gry nogami (śliwki maja być u góry). Ciasto smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło z lodami, jak i na zimno solo.

Smacznego!

odwrocone-ciasto-z-sliwkami1

English version

Upside down cake with plums – soft, not too sweet, gluten-free.

Ingredients for a round form:

800 g plums (without seeds)

170 g butter

¾ cup brown sugar

1 ½ cup gluten free flour (recipe here)

2 eggs

½ cup milk

2 tsp baking powder (gluten free)

½ tsp cinnamon

1 tsp vanilla extract

Place the butter (50g) and sugar (4 tbsp) in a saucepan. Heat and stir until the butter has melted and the sugar has dissolved. Pour into oiled round cake pan. Plums cut into quarters. Put plum sinto cake pan side by side.

Preheat oven to 350 F (175C). Whip the remaining butter with the sugar, add the eggs. Add sifted flour with baking powder. Add cinnamon, extract and milk. Mix – the dough should have the consistency of thick cream. Put on plums.

Bake about 40- 45 minutes to try stick. Cool for about 10 minutes. Then run a sharp knife around the edge of the cake and then invert the cake onto a serving plate.

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.