Oponki a’la donuts
Oponki z dodatkiem twarogu. Ozdobione lukrem lub czekoladą wyglądają jak donuts. Puszyste i mięciutkie.
Przepis na 18 sztuk:
250 g mąki (u mnie bezglutenowa BMM przepis tutaj)
1 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
250 g twarogu (półtłustego)
70 g cukru pudru
2 jajka
olej do smażenia
Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
Lukier cynamonowy:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski. Ser przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy widelcem, aby nie było grudek. Do miski dodajemy ser oraz jajka. Ciasto zagniatamy, jeśli za bardzo się klei możemy dodać odrobinę więcej mąki.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy lub rozpłaszczamy dłonią na placek o grubości 1,5 cm. W tym momencie możemy włączyć olej aby się powoli nagrzewał do 175 stopni C. Do wycięcia oponek potrzebna nam będzie szklanka oraz jak najwęższy kieliszek (użyłam drylownicy do jabłek). Szklanką wycinamy kółka i w nich kieliszkiem wycinamy dziurkę. Oponki smażymy na średnim ogniu około 3 minuty, tylko raz przewracamy. Pieczemy na złoty kolor. Studzimy na kratce. Oponki dekorujemy jeszcze ciepłe.
Przygotowanie polew:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem, gdy składniki nam się połączą możemy dekorować oponki. Natomiast cukier puder mieszamy z wodą i cynamonem na jednolitą masę, od razu nakładamy na oponki.
Zostaw komentarz