Ciasteczka z ciecierzycy

Ciasteczka z ciecierzycy bez mąki oraz jajek – naturalnie bezglutenowe. Masło orzechowe oraz czekolada idealnie dopełniają całość.

orzechowe-ciasteczka-z-ciecierzycy1

 

Składniki na około 30 ciasteczek:

1 ½ szklanki ciecierzycy (250 g)*

½ szklanki masła orzechowego

¼ szklanki miodu lub syropu z agawy

½ szklanki groszków czekoladowych lub pokruszonej czekolady (bezglutenowej)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

*z puszki lub suszona namoczona w wodzie przez noc i ugotowana na miękko

Przygotowujemy dużą blaszkę wykładamy ją papierem do pieczenia. W misce blendujemy na gładką masę ciecierzycę, masło orzechowe, miód lub syrop, ekstrakt oraz proszek do pieczenia. Powinna powstać bardzo gęsta oraz klejąca masa. Na końcu wsypujemy czekoladę, rozprowadzamy ją równomiernie.

Mokrymi rękami formujemy jednakowe kulki, układamy w centymetrowych odstępach na papierze do pieczenia – możemy je lekko spłaszczyć. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (350F), ciasteczka pieczemy około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Możemy je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do tygodnia.

Smacznego!

orzechowe-ciasteczka-z-ciecierzycy4

English version

Cookies with chickpeas – ingredients for about 30 cookies:

1 ½ cup chickpeas (250g)*

½ cup peanut butter

¼ cup honey or agave syrup

½ cup chocolate chips or crushed chocolate (gluten free)

2 tsp vanilla extract

1 tsp baking powder (gluten free)

*canned or dried soaked in water overnight and cook

Prepare big baking pan with baking paper. In a bowl, mix to a smooth chickpeas, peanut butter, honey or syrup, extract and baking powder. Dough should be thick and sticky. Add chocolate.

Wet hands, form the same balls, put in a centimeter apart on baking paper. Preheat oven to 175 degrees C (350F), cookies bake about 10 minutes, until lightly golden brown. They can be stored in an airtight container up to a week.

Enjoy!

orzechowe-ciasteczka-z-ciecierzycy3

Udostępnij: