Orzechowe owsianki
Chrupiące ciasteczka z bezglutenowych płatków owsianych oraz orzechów. Proste w przygotowaniu, gotowe już w 30 minut.
Składniki na około 25 sztuk:
1 ½ szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
¾ szklanki mąki bezglutenowej (u mnie BMM – którą znajdziecie tutaj)
2/3 szklanki posiekanych orzechów (pekan, laskowe, włoskie)
110 g masła (można użyć margaryny roślinnej lub oleju kokosowego)
½ szklanki cukru
1 jajko
½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia, natomiast piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (350F).
Wszystkie składniki wkładamy do miski i łączymy, aż powstanie nam wielka kula ciasta. Następnie, możemy formować jednakowe kuleczki ręcznie lub nakładać je mniejsza gałkownicą. Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia. Pieczemy je na złoto około 12 – 15 minut.
Ciasteczka bardzo szybko znikają, jednak możemy je przechowywać nawet do tygodnia w szczelnym pojemniku.
English version
Crispy cookies with gluten-free oatmeal and nuts. Simple to prepare, ready in only 30 minutes.
Ingredients for about 25 pieces:
1 ½ cup rolled oats (gluten-free)
¾ cup flour gluten-free (for me BMM – which you can find here)
2/3 cup chopped nuts (pecans, hazelnuts, walnuts)
110 g butter (you can use vegetable margarine or coconut oil)
½ cup sugar
1 egg
½ teaspoon baking powder (gluten-free)
All ingredients should be at room temperature. We prepare a large mold lined with baking paper and preheat oven to 175 degrees C (350F).
All the ingredients put into a bowl and mix until a ball of dough. Then, we can form the same balls. Cookies put a small space between the paper for baking. Bake them for gold about 12 – 15 minutes.
The cookies disappear very quickly, but can be stored up to a week in an airtight container.
Enjoy!
Zostaw komentarz