Orzechowiec z karmelem
Bogate ciasto tortowe na wyjątkowe przyjęcia. Trzy blaty ciasta przełożone lekką masą, uwieńczone karmelem z orzechami.
Nadmiar orzechów włoskich zmotywował mnie do przekonania drugiej połówki aby w wolnym czasie wzioł do ręki dziadka do orzechów i rozprawił się z koszykiem orzechów. Obiacałam za to upiec pyszne ciasto z masą toffi.
W ten właśnie sposób powstał bezglutenowy przepis na orzechowiec składający się z 3 różnych blatów ciasta. Ciasto jest pracochłonne, wymyga spędzenia kilku chwil w kuchni – jednak czego się nie robi dla tych których kochamy 😉
Ps. Do pieczenia polecam korzystać z jajek od ‘szczęśliwych kór’.
Czekoladowy biszkopt:
4 jajka
4 łyżki bezglutenowej mąki (polecam BMM przepis tutaj)
2-3 łyżki niesłodzonego kakao (bezglutenowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
5 łyżek cukru
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę z kakao przesiewamy.
Piekarnik włączamy na 170 stopni C. Spód formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier, ubijamy jeszcze przez chwilę. Mieszając delikatnie dodajemy żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 20 minut. Ciasto studzimy w formie, ewentualnie (jesli mamy tylko jedna formę) wyjmujemy ciasto z papierem. Po wystudzeniu zdejmujemy papier.
Jasny biszkopt:
3 jajka
5 łyżek mąki bezglutenowej (BMM przepis tutaj)
3 łyżki cukru
½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Ciasto przygotowujemy jak w przypadku czekoladowego biszkoptu. Zmienia się jedynie czas pieczenia na około 15-17 minut. Po wystudzeniu zdejmujemy papier z biszkoptu.
Blat orzechowy:
6 białek
300 g orzechów wloskich (zmielonych)
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczka ekstraktu migdałowego
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – miksujemy do powstania gęstej i błyszczącej masy. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę, ekstrakt oraz orzechy. Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.
Krem:
6 żółtek
½ szklanka cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
250 g masła
Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka oraz z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka podgrzewamy w małym garnku. Do prawie gotującego się mleka wlewamy żółtka, mieszamy intensywnie do całkowitego zgęstnienia. Pozwalamy aby budyń chwilę się zagotował (cały czas mieszając). Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na jasną masę z cukrem, dodajemy po łyżce chłodnego budyniu. Miksujemy do powstania jednolitej masy.
Dodatkowo:
½ puszki (200g) masy kajmakowej
150 g posiekanych orzechów włoskich
Przełożenie ciasta:
Biszkopt czekoladowy
½ kremu
Blat orzechowy
½ kremu
Biszkopt jasny
Karmel
Orzechy
Przed podaniem ciasto powinno być chłodzone przez 2-3 godziny w lodówce.
Smacznego!
Zostaw komentarz