Owsiane ciasteczka

Kruche owsiane ciasteczka z kokosem i czekoladą, zdrowe i pożywne. Ciasteczka magicznie znikają już w dzień pieczenia!

owsiane-ciasteczka

Składniki na 20 sztuk średnich owsianek:

2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)

200 g masła (min 82 %) lub olej kokosowy

150 g mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj)

¾ szklanki cukru trzcinowego lub miodu

1 całe jajko

1 żółtko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

40 g posiekanej gorzkiej czekolady

40 g płatków kokosowych

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na patelni z łyżką masła prażymy połowę płatków owsianych aż się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Pozostałe masło ucieramy z cukrem, gdy powstanie puszysta masa dodajemy jajka naprzemiennie z przesianymi mąkami i sodą. Wyłączamy mikser, dodajemy płatki owsiane (również prażone) i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na końcu dodajemy szczyptę soli oraz czekoladę i kokos, ponownie mieszamy.

Przygotowujemy blaszki do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je na blaszce, robimy dość spore odstępy. Ciasteczka pieczemy do zarumienienia przez około 15 minut.

Pierwsze minuty po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zostawiamy na blaszce następnie przenosimy je na kratkę. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku – o ile uda wam się jakieś ciasteczko schować przed łasuchami.

owsiane-ciasteczka1

 

owsiane-ciasteczka2

Udostępnij: