Owsiane ciasteczka
Kruche owsiane ciasteczka z kokosem i czekoladą, zdrowe i pożywne. Ciasteczka magicznie znikają już w dzień pieczenia!
Składniki na 20 sztuk średnich owsianek:
2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
200 g masła (min 82 %) lub olej kokosowy
150 g mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj)
¾ szklanki cukru trzcinowego lub miodu
1 całe jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
40 g posiekanej gorzkiej czekolady
40 g płatków kokosowych
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na patelni z łyżką masła prażymy połowę płatków owsianych aż się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Pozostałe masło ucieramy z cukrem, gdy powstanie puszysta masa dodajemy jajka naprzemiennie z przesianymi mąkami i sodą. Wyłączamy mikser, dodajemy płatki owsiane (również prażone) i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na końcu dodajemy szczyptę soli oraz czekoladę i kokos, ponownie mieszamy.
Przygotowujemy blaszki do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je na blaszce, robimy dość spore odstępy. Ciasteczka pieczemy do zarumienienia przez około 15 minut.
Pierwsze minuty po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zostawiamy na blaszce następnie przenosimy je na kratkę. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku – o ile uda wam się jakieś ciasteczko schować przed łasuchami.
Zostaw komentarz