Pączki

Przepis na puszyste pączki z bezglutenowej mąki. Proste w wykonaniu i niezwykle pyszne, również w wersji bez laktozy.

paczki

Składniki na 12 pączków:

¾ szklanki (160 ml) mleka*

1 szklanka (250 g) mąki bezglutenowej (użyłam BMM przepis tutaj)

25g świeżych drożdży

120g masła**

¼ szklanka cukru

3 żółtka

1 łyżka wódki lub spirytusu

Dodatkowo:

1 litr oleju do smażenia

cukier puder

marmolada (u mnie zmiksowane powidła śliwkowe z czekoladą)

*można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym

**w wersji bez laktozy z roślinnym odpowiednikiem

Przygotowujemy zaczyn z drożdży 1/3 szklanki ciepłego mleka oraz 1 łyżki cukru – odstawiamy do wyrośnięcia. W garnuszku rozpuszczamy tłuszcz z pozostałym mlekiem oraz cukrem – lekko studzimy.

Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozpuszczone masło – miksujemy, dodajemy żółtka oraz zaczyn. Miksujemy kilka minut, aż masa będzie jednolita, dodajemy alkohol – mieszamy jeszcze chwilę.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (u mnie zajęło to około 30 minut). Po tym czasie przygotowujemy tackę oprószoną mąką. Za pomocą łyżki oraz oprószonych mąką rąk formujemy kulki, układamy w większych odstępach na tacy – przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut.

Nagrzewamy olej, pączki pieczemy na średnim ogniu (piekłam 3 na raz). Pączki pieczemy z jednej i drugiej strony aż ładnie zbrązowieją. Po wyjęciu układamy je na papierze ręcznikowym, w który wsiąknie tłuszcz.

Po wystudzeniu za pomocą szprycy napełniamy pączki marmoladą i posypujemy cukrem pudrem. Smakują dobrze nawet na drugi dzień (przechowywane w zamkniętym pojemniku).

Smacznego!

paczki3

English version

Recipe for fluffy donuts with gluten-free flour. Easy to make and extremely delicious, also available without lactose.

Ingredients for 12 donuts:

¾ cup (160 ml) milk *

1 cup (250g) of gluten-free flour (I used BMM recipe here)

25g fresh yeast

120g butter **

¼ cup sugar

3 egg yolks

1 tablespoon of vodka or spirits

Additionally:

1 liter of oil for frying

powdered sugar

marmalade (in my plum jam mixed with chocolate)

* can be replaced by any vegetable milk

** replaced vegetable substitute

Prepare leaven: yeast, 1/3 cup warm milk and 1 tbsp sugar – leave it to rise. In a little pot, melt the remaining milk, fat and sugar – a little cool it.

Put into mixer bowl sifted flour, add the melted butter – mixes, add the egg yolks and yeast. Blend a few minutes, add alcohol – mix for a while.

Cover the bowl with the dough using a cloth and leave to double in volume (for me it took about 30 minutes). After this time, prepare floured tray. By using a spoon and floured hands form balls, put farther apart on a tray – covered and allowed to rise again for about 10 minutes.

Preheat oil, bake donuts at medium heat. Bake donuts from either side until nicely browned. After removing put them on the towel paper.

After cooling, using pipping bag fill donuts and sprinkle with powdered sugar. Tastes good even on the second day (stored in a closed container).

Enjoy!

paczki4      
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.