Panna cotta z jeżynami
Bardzo lekki i orzeźwiający deser. Jedwabisty krem waniliowy połączony z delikatną galaretką jeżynową.
Składniki na 5 – 6 deserów:
300 ml mleka
250 ml śmietany min. 30 %
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru lub miodu
½ laski wanilii
50 ml mleka podgrzewamy i wsypujemy do niego żelatynę. Ostawiamy na chwilę aby żelatyna spęczniała po czym dokładnie mieszamy, aż cała się rozpuści. W tym czasie podgrzewamy na średnim gazie pozostałe mleko oraz śmietanę. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki powietrza zdejmujemy z gazu i dodajemy żelatynę, cukier lub miód oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii, mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Krem śmietankowy jest już gotowy możemy go rozlać do kieliszków lub szklanek.
Jeżynowa galaretka
200 g jeżyn (u mnie domowy sok jeżynowy z kawałkami owoców)
1 łyżeczka żelatyny
Jeśli korzystamy z świeżych lub mrożonych jeżyn, musimy je wcześniej zagotować z niewielką ilością wody, do momentu aż jeżyny zaczną rozpadać się na kawałeczki. W przypadku gotowego soku wystarczy go tylko podgrzać. Odlewamy ¼ szklanki soku, do którego dodajemy żelatynę, odstawiamy na chwilę po czym mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy do prawie całkowitego ostudzenia (trzeba uważać aby się nie zsiadło). Chłodną galaretkę jeżynową wylewamy na masę śmietankową.
Desery chłodzimy minimum 4 godziny. Możemy je przechowywać do 2 dni.
Zostaw komentarz