Panna cotta z jeżynami

Bardzo lekki i orzeźwiający deser. Jedwabisty krem waniliowy połączony z delikatną galaretką jeżynową.

 

panna-cotta-z-jezynami

Składniki na 5 – 6 deserów:

300 ml mleka

250 ml śmietany min. 30 %

2 łyżeczki żelatyny

4 łyżki cukru pudru lub miodu

½ laski wanilii

50 ml mleka podgrzewamy i wsypujemy do niego żelatynę. Ostawiamy na chwilę aby żelatyna spęczniała po czym dokładnie mieszamy, aż cała się rozpuści. W tym czasie podgrzewamy na średnim gazie pozostałe mleko oraz śmietanę. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki powietrza zdejmujemy z gazu i dodajemy żelatynę, cukier lub miód oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii, mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Krem śmietankowy jest już gotowy możemy go rozlać do kieliszków lub szklanek.

panna-cotta-z-jezynami1

Jeżynowa galaretka

200 g jeżyn (u mnie domowy sok jeżynowy z kawałkami owoców)

1 łyżeczka żelatyny

Jeśli korzystamy z świeżych lub mrożonych jeżyn, musimy je wcześniej zagotować z niewielką ilością wody, do momentu aż jeżyny zaczną rozpadać się na kawałeczki. W przypadku gotowego soku wystarczy go tylko podgrzać. Odlewamy ¼ szklanki soku, do którego dodajemy żelatynę, odstawiamy na chwilę po czym mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy do prawie całkowitego ostudzenia (trzeba uważać aby się nie zsiadło). Chłodną galaretkę jeżynową wylewamy na masę śmietankową.

Desery chłodzimy minimum 4 godziny. Możemy je przechowywać do 2 dni.

panna-cotta-z-jezynami2

panna-cotta-z-jezynami3

Udostępnij: