Paszteciki bezglutenowe

Drożdżowe bułeczki z słonym nadzieniem (mięsko lub kapusta). Idealna przekąska lub danie z czerwonym barszczem. 

paszteciki

Składniki na około 40 mniejszych sztuk

Ciasto:

400 g mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i tapioki przepis tutaj)

140 g masła lub roślinnego zamiennika

45 g świeżych drożdży

3 jajka

½ szklanki kwaśnej śmietany

2 łyżki mleka

½ łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy. W szklance rozkruszyć drożdże dodać mleko, łyżeczkę mąki oraz cukier – wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać posiekany tłuszcz, sól, jajka, śmietanę oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę (jeśli ciasto zbytnio się klei trzeba dosypać więcej mąki, jednak nie za dużo).

Nadzienie z kapusty:

1 mała główka kapusty

2 cebule

300 g pieczarek

1 łyżeczka masła klarowanego

sól/pieprz

Kapustę pokroić na małe kawałki, podgotować, aby lekko zmiękła. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle klarowanym, dodać drobno pokrojone pieczarki i dusić, aż pieczarki zmiękną. Kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą oraz pieprzem.

Nadzienie z mięsa:

250 g mięsa ugotowanego (np. z rosołu)

1 pietruszka ( np. z rosołu)

1 marchewka (z rosołu)

80 g kapusty kiszonej (opcjonalnie)

sól/pieprz

Wszystkie składniki mielimy, na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem

Przygotowanie pasztecików:

Ciasto porcjami rozwałkowujemy na posypanej mąką blacie. Wzdłuż brzegu rozkładamy porcję farszu, zwijamy w rulon jeden raz, odcinamy od reszty ciasta najlepiej radełkiem. Dobrze sklejamy ciasto, układamy łączeniem do spodu. Ciąć na mniejsze paszteciki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiać odstępy pomiędzy. Paszteciki odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem, czarnuszką lub innymi dodatkami. Paszteciki pieczemy na złoto około 15 -20 minut. Paszteciki możemy studzić w formie. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

paszteciki2

English version

Gluten free rolls with meat or cabbage – perfect snack

Ingredients for 40 rolls:

Dough:

1 3/4 cup (400 g) of gluten free flour (I used a mix of rice flour, potato and tapioca – recipe here)

1/3 cup (140 g) butter or vegetable substitute

45 g fresh yeast

3 eggs

½ cup sour cream

2 tbsp milk

½ tsp salt

1 tsp sugar

All ingredients should be at room temperature. Sift the flour. Crushed yeast in a cup, add milk, sugar and tsp of flour – mix. Put flour into bowl, add chopped butter, eggs, salt, sour cream and ready yeast.

Knead the dough and set aside to rise for 1 hour (if flour becomes too sticky you have to sprinkle the flour, but not too much).

Cabbage staffing:

1 small cabbage

2 onions

300 g mushrooms

1 tsp clarified butter

salt/pepper

Cabbage cut into small pieces, boil to slightly softened. Strain, cool and ground in a food processor. Onions cut into cubes, fry 2 minutes in clarified butter. Add chopped mushrooms, simmer until mushrooms have softened. Combine cabbage with mushrooms, season with salt and pepper.

Meat staffing:

1 1/3 cup (250 g) meat (eg. cooked in broth)

1 parsley (cooked)

1 carrot (cooked)

80 g sauerkraut (optional)

salt/pepper

Grind all the ingredients, season with salt and pepper.

Preparation:

Roll the dough portions on a floured countertop. Along the shore spread the portion of staffing, wrap in a roll once, then cut off from the rest of the dough. Cut into small pasties. Put connecting to the bottom on a baking tray lined with baking paper, leaving space between. Set aside to rise for about 20 minutes.

Preheat the oven to 360 degrees F (180C). Before placing in the oven pasties can be spread with beaten egg and sprinkle with caraway seeds, black cumin or other additives. Bake for gold for about 15 – 20 minutes. Can cool down in the pan.

Udostępnij: