Pasztet cukiniowy

Kolejny przepis na wykorzystanie cukinii zalegającej w ogródku. Pyszny pasztet z cukinii, ziemniaków oraz kaszki kukurydzianej.

pasztet-cukiniowy

Składniki na 2 pasztety:

3  średnie cukinie (około 1 ½ kg)

500 g ziemniaków

1 ¾ szklanki kaszki kukurydzianej (bezglutenowej)

5 ząbków czosnku

3 cebule

pęczek koperku (posiekanego)

1 łyżka oliwy

sól / pieprz

Ziemniaki obieramy, gotujemy na miękko, po odcedzeniu wody – robimy puree (zgniatamy ziemniaki). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę dodajemy cebulę, podpiekamy tak długo, aż się zeszkli. Na końcu dodajemy zmiażdżony czosnek.

Cukinię myjemy, obieramy ze skóry (opcjonalnie), następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Przygotowujemy dwie formy keksówki, smarujemy je oliwą lub pryskamy tłuszczem w sprayu. Nakładamy pasztet do form. Zapiekamy około 50 – 60 minut, aż wierzch zacznie brązowieć.

Pasztet jest smaczny na ciepło oraz zimno, jako dodatek do pieczywa czy do dania głównego.

Smacznego!

pasztet-cukiniowy2

English version

Delicious pate with zucchini, potatoes and corn porridge.

Ingredients for 2 pate:

3 medium zucchini (about 1 ½ kg)

500 g of potatoes

1 ¾ cups of corn porridge (gluten free)

5 cloves of garlic

3 onions

bunch of dill (chopped)

1 tbsp olive oil

salt/pepper

Peel the potatoes, cook soft-boiled – make puree. Cut onions into cubes. Heat the olive oil in a pan, add onions – make onions soft, then add crushed garlic.

Wash zucchini, peel (optional), then grate on the coarse mesh. Mix all the ingredients in the large bowl – season with salt and pepper.

Preheat the oven to 360F (180C). Prepare two baking trays – grease fat in spray. Put pate into molds. Bake about 50 – 60 minutes until starts brown.

Pate is tasty hot and cold.

Bon appetit!

pasztet-cukiniowy3

Udostępnij: