Pavlova

Co myślicie o lekkim deserze, z bezą, bitą śmietaną oraz świeżymi owocami? Naprawdę prosty w przygotowaniu blat bezowy – cała sztuka to ubiciu białek!

pavlova1

Beza:

5 białek

1 ¼ szklanki cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

Pozostałe składniki:

350 ml śmietanki kremówki (whipping cream)

3 łyżki cukru pudru

Owoce: jagody, maliny, owoc smoka (dragon fruit)

Beza: Przygotowujemy płaską blaszkę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20 cm – 8” (możemy narysować okrąg za pomocą średniego talerza). Pierkarnik rozgrzewamy do 350 stopni F (180 stopni C).

Białka wlewamy do misy miksera, ubijamy na sztywno. Cukier przesiewamy, po czym dodajemy do białek po jednej łyżeczce. Dalej ubijamy aż do powstania gęstej oraz błyszczącej masy (tak jak na zdjęciu). Pod koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy delikatnie – jedynie do połączenia się składników. Masę za pomocą szpatułki przekładamy na papier do pieczenia, w obszarze narysowanego okręgu, pod koniec formujemy (jak poniżej).

pavlova

Bezę wkładamy do piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy piekarnik na 300 stopni F (150 stopni C) i pieczemy przez  1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu studzimy bezę (środek bezy opadnie). Bezę możemy upiec dzień wcześniej.

W międzyczasie myjemy jagody oraz maliny natomiast owoc smoka obieramy oraz kroimy na trójkąciki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do środka bezy nakładamy śmietankę, po czym dekorujemy całość owocami. Chłodzimy przed podaniem.

Smacznego!

pavlova4

pavlova3

pavlova2

  • Natalia Seroka

    Piękna. Też kiedyś robiłam ale moja wyszła dość płasko…;)

    • malewypieki

      Dziękuję, na chyba 10 pavlowych jedna przytrafia mi się jako niewypał ;) najważniejsze to wyczuć swój piekarnik aby dobrze ją wysuszył :) Nie poddawaj się :) Powodzenia!

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.