Penne ze szpinakiem
Kukurydziany makaron penne w towarzystwie szpinaku i pomidorków koktajlowych pobudza kubki smakowe. Lekkie i szybkie danie.
Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie makaronu kukurydzianego Penne (500g)
200 g świeżego szpinaku
150 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki masła
50 g sera Gouda (można zastąpić parmezanem)
sól/ pieprz
Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente (‘półtwardo’), pamiętajmy o dodaniu do wody odrobiny soli. W między czasie roztapiamy masło w dużym garnku i dodajemy do niego umyty szpinak, dusimy go około 10 minut po czym dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki.
Zmniejszamy ogień i dodajemy odcedzony makaron, całą potrawę podduszamy jeszcze kilka minut po czym dodajemy starty ser i doprawiamy solą i pieprzem. Po wymieszaniu danie jest gotowe.
Zostaw komentarz