Penne ze szpinakiem

Kukurydziany makaron penne w towarzystwie szpinaku i pomidorków koktajlowych pobudza kubki smakowe. Lekkie i szybkie danie.

penne-w-szpinaku

Składniki na 4 porcje:

1 opakowanie makaronu kukurydzianego Penne (500g)

200 g świeżego szpinaku

150 g pomidorków koktajlowych

2 łyżki masła

50 g sera Gouda (można zastąpić parmezanem)

sól/ pieprz

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente (‘półtwardo’), pamiętajmy o dodaniu do wody odrobiny soli. W między czasie roztapiamy masło w dużym garnku i dodajemy do niego umyty szpinak, dusimy go około 10 minut po czym dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki.

Zmniejszamy ogień i dodajemy odcedzony makaron, całą potrawę podduszamy jeszcze kilka minut po czym dodajemy starty ser i doprawiamy solą i pieprzem. Po wymieszaniu danie jest gotowe.

penne-w-szpinaku1

Udostępnij: