Słodki deser zamknięty w waflu. Efektowna pianka z śmietanki oraz galaretki. Ulubiona przekąska dzieci i dorosłych 😉

pianka-w-waflu

Składniki na formę 20×20 cm:

1 opakowanie wafla (bezglutenowy)

300 ml śmietanki (np. 30%)

1 opakowanie galaretki wiśniowej

2 łyżki powideł (u mnie domowe powidła z mirabelek)

50 g mlecznej czekolady

2 łyżki mleka

posypka lub kolorowy cukier

Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody – odstawiamy do wystudzenia, powinna zacząć lekko tężeć.

Formę wykładamy folią spożywczą, dno wykładamy pierwszym waflem (przycinamy go tak aby pasował – możemy łączyć kawałki wafla). Smarujemy powidłami, wykładamy drugim waflem.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejąca galaretkę – mieszamy delikatnie do połączenia, wylewamy na wafel. Masę przykrywamy kolejnym waflem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem – wylewamy na wafel, ozdabiamy posypką. Wkładamy do lodówki na minimum 1 ½ godziny. Kroimy na kwadraty lub prostokąty.

Smacznego!

pianka-w-waflu3

English version

Sweet dessert closed in wafer, mousse with cream and jelly.

Ingredients for 20x20cm baking pan:

1 package wafer (gluten free)

300 ml of cream

1 package cherry jelly

2 tbsp jam

50 g chocolate chips

2 tbsp milk

sprinkles or colored sugar

Melt jelly in 150 ml of hot water – mix, leave to cool – until slightly harden. Put plastic wrap in baking pan. Put on the bottom first wafer, jam and second wafer.

Whip cream to stiff, add jelly – mix gently. Put cream on second wafer. Put next wafer. Melt chocolate with milk in water bath, put chocolate on wafer and sprinkle colored sugar. Refrigerate for minimum 1 ½ hour. Cut into squares or rectangles.

Enjoy!

pianka-w-waflu1

Udostępnij: