Pianka w waflu
Słodki deser zamknięty w waflu. Efektowna pianka z śmietanki oraz galaretki. Ulubiona przekąska dzieci i dorosłych 😉
Składniki na formę 20×20 cm:
1 opakowanie wafla (bezglutenowy)
300 ml śmietanki (np. 30%)
1 opakowanie galaretki wiśniowej
2 łyżki powideł (u mnie domowe powidła z mirabelek)
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
posypka lub kolorowy cukier
Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody – odstawiamy do wystudzenia, powinna zacząć lekko tężeć.
Formę wykładamy folią spożywczą, dno wykładamy pierwszym waflem (przycinamy go tak aby pasował – możemy łączyć kawałki wafla). Smarujemy powidłami, wykładamy drugim waflem.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejąca galaretkę – mieszamy delikatnie do połączenia, wylewamy na wafel. Masę przykrywamy kolejnym waflem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem – wylewamy na wafel, ozdabiamy posypką. Wkładamy do lodówki na minimum 1 ½ godziny. Kroimy na kwadraty lub prostokąty.
Smacznego!
English version
Sweet dessert closed in wafer, mousse with cream and jelly.
Ingredients for 20x20cm baking pan:
1 package wafer (gluten free)
300 ml of cream
1 package cherry jelly
2 tbsp jam
50 g chocolate chips
2 tbsp milk
sprinkles or colored sugar
Melt jelly in 150 ml of hot water – mix, leave to cool – until slightly harden. Put plastic wrap in baking pan. Put on the bottom first wafer, jam and second wafer.
Whip cream to stiff, add jelly – mix gently. Put cream on second wafer. Put next wafer. Melt chocolate with milk in water bath, put chocolate on wafer and sprinkle colored sugar. Refrigerate for minimum 1 ½ hour. Cut into squares or rectangles.
Enjoy!
Zostaw komentarz