Pieczona ciecierzyca
Prosta, a zarazem zdrowa przekąska czyli ciecierzyca pieczona. Chrupiące kuleczki w zestawie aromatycznych przypraw.
2 szklanki ciecierzycy (suszonej moczonej w wodzie przez noc)
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku w proszku
szczypta papryki chili
Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Przekąskę pieczemy na papierze do pieczenia przez około 35 -40 minut. Co 10 minut mieszamy, aby ciecierzyca opiekła się z każdej strony. Podajemy wystudzone. Można przechowywać w szczelnym pudełku nawet do 2 tygodni.
English version
Simple, healthy snack – roasted chickpeas. Crispy balls in aromatic spices.
2 cups chickpeas (dried soaked in water overnight)
1 ½ tsp salt
1 teaspoon sweet paprika
1 teaspoon garlic powder
a pinch of chili
All the ingredients combine in a bowl, mix. Preheat oven to 200 degrees C. A snack bake on a baking sheet for about 35 -40 minutes. Every 10 minutes, stir the chickpeas grilled on each side. Serve cooled down. You can store it in an airtight box up to 2 weeks.
Zostaw komentarz