Pieczona ciecierzyca

Prosta, a zarazem zdrowa przekąska czyli ciecierzyca pieczona. Chrupiące kuleczki w zestawie aromatycznych przypraw.

pieczona-ciecierzyca1

2 szklanki ciecierzycy (suszonej moczonej w wodzie przez noc)

1 ½ łyżeczki soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka czosnku w proszku

szczypta papryki chili

Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Przekąskę pieczemy na papierze do pieczenia przez około 35 -40 minut. Co 10 minut mieszamy, aby ciecierzyca opiekła się z każdej strony. Podajemy wystudzone. Można przechowywać w szczelnym pudełku nawet do 2 tygodni.

pieczona-ciecierzyca

English version

Simple, healthy snack – roasted chickpeas. Crispy balls in aromatic spices.

2 cups chickpeas (dried soaked in water overnight)

1 ½ tsp salt

1 teaspoon sweet paprika

1 teaspoon garlic powder

a pinch of chili

All the ingredients combine in a bowl, mix. Preheat oven to 200 degrees C. A snack bake on a baking sheet for about 35 -40 minutes. Every 10 minutes, stir the chickpeas grilled on each side. Serve cooled down. You can store it in an airtight box up to 2 weeks.

Udostępnij: