Pierniczki bezglutenowe

Aromatyczne pierniczki, na początku chrupiące po kilu dniach mięciutkie. Świąteczne ciasteczka z landrynkowym witrażykiem.

pierniczki

Pierniczki przygotowane z domowej mieszanki mąki bezglutenowej ozdobione cytrynowym lukrem.

pierniczki-bezglutenowe

Składniki na około 50 sztuk:

2 szklanki bezglutenowej mąki (BMM przepis tutaj)

3 łyżki miodu (opcjonalnie syrop klonowy lub z agawy)

¾ szklanki cukru pudru

1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)

2 łyżki przyprawy do piernika (domowa przepis tutaj)

2 łyżki masła lub oleju kokosowego

1 jajko

1/3 szklanka mleka (u mnie sojowe)

1 łyżeczka kakao niesłodzonego (opcjonalnie, dla ciemniejszego koloru)

Lukier:

1 białko lub 3 łyżki ciepłej wody

1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki

kilka kropel ekstraktu cytrynowego lub soku z cytryny

Dodatki bezglutenowe:

landrynki

posypki

Tłuszcz rozpuszczamy w garnuszku z miodem oraz przyprawą do piernika. Mąkę przesiewamy do miski z cukrem pudrem oraz sodą. Dodajemy lekko przestudzoną zawartość garnuszka wraz z jajkiem i mlekiem – mieszamy a następnie zagniatamy, ciasto powinno być elastyczne.

Ciasto wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie kruszymy landrynki (najlepiej na połówki). Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy część ciasta na grubość 2 mm, wykrawamy ulubione kształty. Zdejmujemy pozostałe ciasto i ponownie rozwałkowujemy na kolejnym arkuszu papieru.

Jeśli robimy ciasteczka z witrażami do wyciętej dziurki wkładamy ½ landrynki. Ciasteczka z landrynkami pieczemy 6 -7 minut, aż landrynka rozpuści się po całej powierzchni. Pierniczki tego typu zdejmujemy z papieru dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Zwykłe pierniczki pieczemy około 8 – 9 minut.

Pierniczki można schować do szczelnego pojemnika i dekorować dopiero przed samymi świętami. Lukier przygotowujemy poprzez zmiksowanie składników, z białek wyjdzie trwalszy lukier niż z wody. Lukier nakładamy do szprycy lub do zwiniętego w stożek papieru do pieczenia.

Pierniczki można przechowywać nawet kilka tygodni.

Smacznego!

pierniczki-bezglutenowe3

English version

Aromatic gingerbread cookies at the beginning crispy, after a few days soft. Christmas cookies with glasses.

Ingredients for about 50 cookies:

2 cups gluten free flour (BMM recipe here)

3 tbsp honey (optional maple syrup or agave syrup)

¾ cup icing sugar

1 tsp baking soda (gluten free)

2 tbsp of ginger spice (homemade recipe here)

2 tbsp butter or coconut oil

1 egg

1/3 cup milk (I used soy milk)

1 tsp unsweetened cocoa (optional, for darker color)

Frosting:

1 egg whites or 3 tbsp hot water

1 cup + 3 tbsp icing sugar

a few drops of lemon extract or lemon juice

Gluten free extras:

hard candy

sprinkles

Melt the fat in a pot with honey and spice. Sift the flour to bowl with sugar and baking soda. Add egg, milk, cocoa and cooled down fat. Mix together, then knead – the dough should be elastic.

Put the dough in fridge for 15 minutes. Preheat oven to 350 degrees F (175C). On a sheet of baking paper roll part of the dough to a thickness of 2 mm, punching favorite shapes. Take off remaining dough and again roll on another sheet of paper.

If you make cookies with stained glass to cut holes put ½ hard candy. This kind of cookies bake 6 -7 minutes (until hard candy dissolve the entire surface).  This cookies take off from the paper until completely cooled down.

Normal gingerbread cookies bake about 8 – 9 minutes.

Ginger cookies can be stored on a sealed container and decorate just before Christmas. Frosting prepare by mixing the ingredients with egg whites. Put frosting in pipping bag and decorate cookies.

Ginger cookies can be stored for several weeks.

Bon Appetit!

pierniczki-bezglutenowe4

Udostępnij: