Piernik bezglutenowy

Aromatyczny piernik upieczony z mieszanki bezglutenowych mąk, z dodatkiem: miodu, suszonych śliwek oraz orzechów.

Wprowadza świąteczny klimat w każdym domu. Piernik jest ciężkim ciastem, jednak obowiązkowym na świątecznym stole.

piernik-bezglutenowy1

Składniki na formę typu keksówka:

250 g mąki bezglutenowej (BMM przepis tutaj)

100 g mąki gryczanej (bezglutenowej)

50 g mąki z amarantusa

200 ml miodu

2 większe jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)

120 g masła lub roślinnego odpowiednika (np. oleju kokosowego)

2 łyżki przyprawy do piernika (domowa przepis tutaj)

1 łyżeczka niesłodzonego kakao (opcjonalnie do koloru)

1/5 szklanki posiekanych orzechów (pekan, włoskich, laskowych)

¼ szklanki posiekanych suszonych śliwek

Miód, tłuszcz oraz przyprawę do piernika i kakao rozpuszczamy w garnuszku. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Mąki przesiewamy z sodą.

Formę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.

Jajka ubijamy dodajemy powoli mąki zamiennie z rozpuszczonym miodem i tłuszczem. Masa powinna być dość luźna, jeśli jest zbyt zwarta można dolać trochę mleka (ew. mleka roślinnego). Na końcu dodajemy orzechy oraz śliwki.

Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 45 – 50  minut – do suchego patyczka. Studzimy początkowe 30 minut w formie, następnie przekładamy na kratkę.

Piernik należy trzymać w szczelnym pojemniku, ponieważ szybko wysycha.

Smacznego!

piernik-bezglutenowy3

English version

Gluten free gingerbread with honey, dried plums and walnuts. Perfect for Christmas.

Ingredients:

250 g gluten free flour (BMM recipe here)

100 g buckwheat flour (gluten free)

50 g amaranth flour

200 ml of honey

2 big eggs

2 tsp baking soda (gluten free)

120 g butter or vegetable substitute (ex. coconut oil)

2 tbsp gingerbread spices (homemade recipe here)

1 tsp unsweetened cocoa (optional for better colour)

1/5 cup chopped walnuts (ex. pecans, hazelnut)

¼ cup chopped dried plums

Honey, fat, spices and cocoa dissolve in a pot. Leave to cool slightly. Sift flour with baking soda.

Grease the pan with fat. Preheat oven to 350 degrees F (175C).

Whip eggs, add flour and honey with fat – mix. The dough should be fairly loose, if it is too tight, add a little milk. At the end, add plums and nuts.

Put the dough into pan and bake about 45 – 50 minutes to dry stick. Cool the cake in the pan for 30 minutes then put on wire rack.

Gingerbread should be kept in an airtight container, because it dries quickly.

Enjoy!

piernik-bezglutenowy
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.