Piernikowa babka

Jeśli została Wam po świętach przyprawa do piernika zapraszam do skorzystania z przepisu na wyjątkową babkę piernikową.

Przypomnijmy sobie jeszcze na chwilę smak świąt, poczujmy zapach korzennych przypraw w kuchni.

piernikowa-babka

 

Składniki na babkę:

230 g mąki (bezglutenowa BMM przepis tutaj lub innej mieszanki)

3 jajka

120 g masła (min. 82 %)

110 g cukru trzcinowego

100 ml mleka

100 ml miodu

50 g zmielonych orzechów

1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka kakao bez cukru

3 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie domowa PdP)

siekane orzechy

suszona żurawina

Polewa

100 g czekolady gorzkiej

2 łyżki oleju

bakalie do dekoracji

 – wszystkie składniki powinny  być bezglutenowe –

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku rozpuszczamy masło, mleko, miód, cukier oraz przyprawę do piernika i kakao – podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Następnie mieszaninę odkładamy do przestudzenia, po tym czasie dodajemy mąkę z sodą oraz jajka. Mieszamy do czasu, aż powstanie jednolita masa. Na końcu do ciasta dodajemy ulubione bakalie u mnie żurawina i orzechy pekan.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. W między czasie formę na babkę smarujemy tłuszczem (polecam tłuszcz w sprayu) i posypujemy bułką tartą (bezglutenową) lub mąką kukurydzianą. Babkę pieczemy przez 50 minut do tzw. suchego patyczka (sprawdzamy choćby wykałaczką i wpijamy ją w ciasto, jeśli jest sucha – ciasto jest gotowe). Tak upieczone ciasto pozostawiamy na kilka minut w formie aby ‘doszło’ po czym przenosimy je na kratkę aby wystygło.

Pozostało nam tylko udekorować naszą babkę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem, jeśli chcemy słodszą polewę dodajemy łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mleka. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników i powstania lśniącej polewy. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto, możemy pomóc sobie rozprowadzić czekoladę za pomocą pędzelka silikonowego. Dekorujemy dowolnie bakaliami. Babkę można mrozić do miesiąca czasu lub przechowywać zawiniętą w papier do  5 dni.

Smacznego!

piernikowa-babka1

Udostępnij: