Pizza – spód z quinoa
Pyszna chrupiąca pizza bez mąki. Spód to połączenie komosy ryżowej, sera mozzarella, jajek oraz przypraw z ulubionymi dodatkami.
Składniki na 1 pizzę:
½ szklanka quinoa
1 szklanka wody
2 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli czosnkowej
½ łyżeczka oregano
½ łyżeczka bazylii
½ łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie
1 łyżeczka siemię lnianego
¼ szklanki tartego sera (użyłam mozzarelli)
Dodatkowo:
1/3 szklanki sosu pomidorowego (zmiksowane pomidory z odrobiną przypraw)
½ szklanka sera mozzarella
½ szklanka kawałków kurczaka
Przygotowanie pizzy rozpoczynamy od ugotowania komosy (quinoa) w szklance wody (na średnim ogniu aż wchłonie cały płyn). Gotową komosę studzimy.
Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, możemy ją odrobinę natłuścić. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni C.
Komosę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki (oliwę, przyprawy, ser, jajka, proszek do pieczenia oraz siemię lniane). Łączymy składniki. Odstawiamy na chwilę po czym rozprowadzamy na papierze do pieczenia.
Spód wkładamy do piekarnika i podpiekamy około 10 minut aż się lekko zarumieni. Następnie rozprowadzamy sos oraz posypujemy dodatkami. Pizzę zapiekamy kolejne 10 minut.
Smacznego!
English version
Pizza with quinoa
Delicious crispy pizza without flour. Combination of quinoa, cheese, mozzarella, eggs and spices with your favorite toppings.
Ingredients for 1 pizza:
½ cup quinoa
1 cup water
2 eggs
3 tablespoons olive oil
1 teaspoon garlic salt
½ teaspoon oregano
½ teaspoon basil
½ teaspoon baking powder (optional
1 teaspoon flaxseed linseed
¼ cup grated cheese (I used mozzarella)
Additionally:
1/3 cup tomato sauce (tomatoes mixed with a bit of spice)
½ cup mozzarella cheese
½ cup chicken pieces
Preparing pizza starts with cooked quinoa in a glass of water (over medium heat until absorbed all the liquid). Cool ready quinoa.
Large mold lined with baking paper, it can be a little grease. Preheat oven to 400 degrees F (210C).
Put quinoa into a bowl, add the remaining ingredients (olive oil, spices, cheese, eggs, baking powder and flaxseed). Combine the ingredients. Leave it for a while and then put on the baking paper.
Put the bottom into the oven and bake about 10 minutes until lightly browned. Then distribute the sauce and sprinkle with toppings. Bake pizza another 10 minutes.
Enjoy!
Niestety mi się nie udal wypiek, quinoa byla sypka po upieczeniu i rozsypywala sie po talerzu 🙁 wyszla „zapiekana” komosa:( zamiast mozzarelli uzylam sera zoltego. Nie dalam proszku do pieczenia. Reszta wedlug instrukcji. Co moglo byc przyczyną? Jeszcze jedno pytanie, w tytule jest wspomniane o jajkach, a w przepisie ich nie ma, o co chodzi?
Witaj, tak masz racje, w przepisie jest blad brakuje jajek (2 sztuki) juz poprawiam. Pozdrawiam i przepraszam za wprowadzenie w blad!
O, to juz wiem co poszlo nie tak 🙂 Dziekuje, mam nadzieje ze teraz mi sie uda !:)