Placek amerykański

Prosty puszysty placek z owocami oraz bakaliami. Pożywna bezglutenowa przekąska lub deser (również bez mleka).

placek-amerykanski4

Składniki na standardową blaszkę:

3 jajka

½ szklanka cukru trzcinowego (4 łyżki syropu z agawy)

1 szklanka oleju (rzepakowego lub ½ szklanki kokosowego)

1 szklanka mąki ryżowej

1 szklanka mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną lub z tapioki)

1 łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)

szczypta soli

3 gruszki

2 jabłka

¼ szklanki owoców goji

½ szklanka posiekanych suszonych fig

½ szklanki posiekanych orzechów

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (blaszkę wykładamy papierem do pieczenia). Gruszki oraz jabłka opieramy, usuwamy gniazda nasienne oraz kroimy w kosteczki.

Jajka miksujemy z cukrem, na jasną puszysta masę. Dodajemy olej oraz przesiane mąki z sodą. Miksujemy, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy wszystkie dodatki – mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy na blaszkę – wyrównujemy.

Placek pieczemy około 40 -45 minut, aż zbrązowieje. Studzimy w formie.

Udanych wypieków!

placek-amerykanski5

English version

Simple fluffy cake with fruits and nuts. Healthy gluten and dairy free snack or dessert.

Ingredients for standard baking pan:

3 eggs

½ cup brown sugar (or 4 tbsp agave syrup)

1 cup vegetable oil

1 cup rice flour

1 cup corn flour (or tapioca, potato flour)

1 tsp baking soda (gluten free)

pinch of salt

3 pears

2 apples

¼ cup fruit goji

½ cup chopped dried figs

½ cup chopped nuts

Preheat oven to 350 degrees F (175 C). Baking pan lined with baking paper. Pears and apples peeled, cored and chopped.

Mix the eggs with sugar to white cream. Add oil and sifted flour with baking soda. Mix add a pinch of salt. Add fruits and nuts – mix gently. Put the dough on the baking pan.

Bake about 40 -45 minutes, until brown. Cool it in the pan.

Happy baking!

placek-amerykanski2

  • Małgorzata Walo

    To ciasto jest super. U mnie w domu piekło się je bardzo często tylko na mące pszennej z dodatkiem kakao. Teraz sama robię takie eksperymenty. Upiekłam Twoją wersję BG i jest rewelacyjna, w końcu nie jakiś gniot ;-) Świetna strona, będę korzystać często. Sama jestem na etapie odstawiania glutenu ze względu na tarczycę, a 1,5 rocznemu synkowi nie daję na razie wcale bo to nic dobrego. Pozdrawiam :-)

    • malewypieki

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Dziękuję za komentarz. Życzę powodzenia z dietą bezglutenową. Pozdrawiam:)

      • Małgorzata Walo

        na bazie tego ciasta zrobiłam muffinki, też rewelacja :-)

  • Idrill6

    Ile cm ma standardowa blaszka?

    • malewypieki

      Standardowa blaszka ma wymiar około 20 x 34 cm :) Pozdrawiam

      • Idrill6

        Dziękuję!

  • Idrill6

    Pyszne ciasto!

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.