Placek jagodowy (Pie)
Najlepszy placek z jagodami. Lekko cytrynowe kruche ciasto z mielonym sorgo i mąką kukurydzianą skrywające pyszne leśne borówki.
Składniki na 1 placek:
1 szklanka mąki kukurydzianej
½ szklanki zmielonego sorgo na mąkę
¾ szklanki cukru trzcinowego
½ łyżeczka proszku do pieczenia
1 małe jajko
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
110 g masła (można zastąpić roślinnym)
szczypta soli
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 szklanki jagód
Jagody płuczemy i odsączamy na sitku. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę z sorgo, ½ szklankę cukru trzcinowego, skórkę z cytryny oraz sól. Dodajemy również masło oraz jajko. Ciasto szybko zagniatamy.
Większą połową ciasta wykładamy formę na tartę (wcześniej musimy natłuścić formę olejem lub masłem), którą następnie wkładamy do lodówki. Drugą połowę ciasta wkładamy do zamrażalki. W tym czasie do miski (może być ta, w której przygotowaliśmy ciasto) wsypujemy jagody, skrobię kukurydzianą, ¼ szklanki cukru oraz sok z cytryny – wszystko razem mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Na schłodzony spód wykładamy równomiernie jagody, natomiast na wierzch ścieramy na tarce (na grubych oczkach) zmrożone ciasto. Placek pieczemy około 35 – 40 minut.
Ciasto można jeść na ciepło z lodami lub solo wystudzone – smacznego!
English version
Blueberry cake pie
Best gluten free blueberry cake pie. Lemon crust cake with sorghum and corn flour.
Ingredients for 1 pie:
1 cup corn flour
1/2 cup ground sorghum
3/4 cup brown sugar
1/2 tsp baking power (gluten free)
1 small eggs
1 tsp grated lemon peel
1/2 cup butter (can use plant)
pinch of salt
2 tbsp corn starch
1 tsp juice of lemon
2 cup of fresh blueberry
Rinse blueberry, put in a strainer. In a bowl pour the corn flour, sorghum flour, ½ cup of cane sugar, lemon zest and salt. Also add the butter and egg. Knead the dough quickly.
More half of the dough add to sheet metal tart (first need to grease the form of oil or butter), then put in the fridge. The other half of the dough put into the freezer. At that time, in the bowl (can be one in which prepared cake) pour berries, cornstarch, ¼ cup sugar and lemon juice – all mix together.
Warm up the oven to 180 degrees C. The cooled dough put berries evenly on top of the grate frozen dough. The cake bake about 35 – 40 minutes.
Cake can be eaten warm with ice cream or solo cooled down – bon appetit!
Zostaw komentarz