Placuszki kukurydziane
Wegetariańskie placuszki tworzą niecodzienną kombinacje smaków. Polecam uformowanie małych placuszków i podanie z dipem.
Składniki na 12 większych placuszków:
1 puszka kukurydzy (może być również świeża tylko trzeba ja wcześniej podgotować)
1 cebulka drobno posiekana
1 łyżeczka suszonej pietruszki
½ łyżeczka suszonego czosnku
½ łyżeczka mielonego kminku
5 łyżek mąki (BMM)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
2 jajka
szczypta płatków chili
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
Kukurydzę z puszki odcedzamy. Jajka roztrzepujemy dodajemy mąkę oraz pozostałe składniki, mieszamy na jednolitą masę. Masę jajeczną łączymy z kukurydzą, zostawiamy na 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Rozgrzewamy patelnie z olejem kokosowy, smażymy placuszki po około 2 minuty na jednej stronie (aby za bardzo nie zbrązowiały). Smakują wybornie zarówno na ciepło jak i zimno.
Zostaw komentarz