Placuszki kukurydziane

Wegetariańskie placuszki tworzą niecodzienną kombinacje smaków. Polecam uformowanie małych placuszków i podanie z dipem.

placuszki-kukurydziane

Składniki na 12 większych placuszków:

1 puszka kukurydzy (może być również świeża tylko trzeba ja wcześniej podgotować)

1 cebulka drobno posiekana

1 łyżeczka suszonej pietruszki

½ łyżeczka suszonego czosnku

½ łyżeczka mielonego kminku

5 łyżek mąki (BMM)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczka soli

¼ łyżeczki pieprzu

2 jajka

szczypta płatków chili

1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Kukurydzę z puszki odcedzamy. Jajka roztrzepujemy dodajemy mąkę oraz pozostałe składniki, mieszamy na jednolitą masę. Masę jajeczną łączymy z kukurydzą, zostawiamy na 10 minut aby ciasto odpoczęło.

Rozgrzewamy patelnie z olejem kokosowy, smażymy placuszki po około 2 minuty na jednej stronie (aby za bardzo nie zbrązowiały). Smakują wybornie zarówno na ciepło jak i zimno.

Udostępnij: