Pralinki z granatem
Nie wiesz co zrobić z granatem – czekolada idealnie przełamie jego kwaskowatość, tworząc pyszne połączenie smaków.
Przepis na ok 30 sztuk:
300 g czekolady (u mnie gorzka bezglutenowa)
3 łyżki oleju roślinnego
1 granat (nasiona)
Do przygotowania pralinek używam silikonowych foremek, które są w tym przypadku bardzo praktyczne. Potrzebny nam będzie również pędzel (u mnie silikonowy). W pierwszej kolejności rozpuszczamy 100 g czekolady z ½ łyżki oleju, gdy czekolada całkowicie się rozpuści za pomocą pędzelka pokrywamy wszystkie wewnętrzne ścianki foremek czekoladą i wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie do rozpuszczonej czekolady dodajemy tą niewykorzystaną wraz z olejem i ponownie rozpuszczamy w kąpieli wodnej do połączenia się składników.
Gdy czekolada jest już gotowa zdejmujemy ją z gazu i łączymy z granatem. Wyjmujemy foremki na czekoladki z lodówki i wypełniamy masą pralinkową, dociskając lecz nie za mocno. Ładnie wyrównujemy powierzchnie czekoladek, a następnie chłodzimy je przez minimum 2h. Po tym czasie wyjmujemy czekoladki z foremek. Nie ma potrzeby przechowywania czekoladek w lodówce.
Zostaw komentarz