Pralinki z tahini
Błyskawiczne pralinki z pasta sezamową (tahini) – słodzone daktylami. Małe wegańskie oraz bezglutenowe przyjemności.
Kuleczki smakują jak czekoladowa chałwa (tylko bez cukru!). Dobre zarówno jako deser jak i energetyzująca przekąska 😉
Składniki na około 20 sztuk:
12 daktyli, moczonych w ciepłej wodzie 30 minut
1/3 szklanki tahini (pasty sezamowej)*
¼ szklanki miękkiego oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka kakao niesłodzonego (bezglutenowego)
szczypta soli
1/3 szklanki sezamu (do obtoczenia pralinek)
*pastę można kupić gotową w sklepie lub zrobić samodzielnie (1 szklanka ziaren sezamu zblendowana z 2-3 łyżkami oleju roślinnego najlepiej sezamowego)
Daktyle odcedzamy, wsypujemy do miski. Dodajemy pastę tahini, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz kakao – wszystkie składniki łączymy za pomocą blendera.
Gotową masę wkładamy do lodówki na 30 -45 minut. Po tym czasie formujemy kuleczki i obtaczamy je w sezamie, chłodzimy kolejne 30 minut.
Smacznego!
English version
Pralines with tahini
Easy pralines with sesame paste (tahini) – sweetened with dates. Small vegan and gluten free pleasure.
Ingredients for 20 pralines:
12 dates, soaked 30 minutes
1/3 cup tahini*
1 tbsp unsweetened cocoa (gluten free)
¼ cup unrefined coconut oil, softed
1 tsp vanilla extract
dish of salt
1/3 cup sesame seeds
*you can buy ready tahini or do it yourself (1 cup sesame seeds mix with 2-3 tbsp vegetable oil, sesame best to smooth paste)
Drain off dates, add to bowl with tahini, cocoa, coconut oil, vanilla extract and pinch of salt. Mix together, using blender.
Put in the refrigerator for 30 -45 minutes. After this time form balls and rolled in sesame seeds, cool in fridge for 30 minutes.
Bon Appetit!
Zostaw komentarz