Tradycyjne ptasie mleczko z białek na delikatnym biszkopcie – oczywiście bezglutenowym. Przykryte polewą czekoladą.

ptasie-mleczko1

Składniki na dużą formę 23×20 cm:

Biszkopt:

3 jajka

3 łyżki bezglutenowej mąki (polecam BMM przepis tutaj)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru pudru

¼ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka wkładamy do miski miksera i ubijamy na sztywno, pod konied ubijania dodajemy cukier, miksujemy jeszcze przez chwilę.

Oddzielnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Do masy z białek dodajemy żółtka, powoli mieszamy, następnie wsypujmy mąki – delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy.

Biszkopt ma być cieniutki, pieczemy go około 12 minut. Studzimy w formie. Po całkowitym wystudzeniu, wyjmujemy go z formy, odklejamy papier i ponownie wkładamy do formy (możemy go sposmarować ulubionym dżemem, jednak nie jest to konieczne).

Pianka:

9 białek

1 ½ szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny lub limonki (ew. ulubiony aromat, sok malinowy, kakao)

8 łyżeczek żelatyny

40 ml wody (około 3 łyżki)

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po napęcznieniu wstawić do kąpieli wodnej (w miseczce położonej na garnku z gotująca się wodą). Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru, miksować aż do utrzorzenia gęstej i lśniącej masy. Pod koniec  ubijania dodać sok z cytryny oraz żelatynę – miksować intensywnie jeszcze przez kilka sekund.

Masę szybko wylać na biszkopt, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Polewa:

80 g czekolady

2 łyżki oleju roślinnego (może być kokosowy)

Czekoladę oraz olej rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić po czym wylać na piankę. Schłodzić ciasto przez około 2 godziny przed podaniem smacznego.

Enjoy!

ptasie-mleczko2

English version

Marshmallow cake

Marshmallow on a sponge cake – gluten free. Covered with gluten free icing.

Ingredients for baking pan 9×9 inch:

Sponge cake:

3 eggs

3 tablespoons gluten-free flour (I recommend BMM recipe here)

2 tablespoons potato starch

5 tablespoons granulated sugar

¼ teaspoon baking powder (gluten-free)

Preheat oven to 175 degrees C. The mold lined with paper baking.

Separate egg whites from the yolks, whip egg whites to stiff, then add sugar, whip for a while. Separate sift flour with baking powder. To egg whites add yolks, and flour, mix gently with a spatula.

Put the dough into mold. Bake for about 12 minutes. After cooling remove the paper and put the sponge cake again into baking pan.

Marshmallows:

 9 egg whites

1 ½ cups powdered sugar

2 tablespoons lemon juice (or. favorite flavor, raspberry juice, cocoa)

8 teaspoons gelatine

40 ml of water (about 3 tablespoons)

Gelatine leave for a while in a bowl with water, insert the bowl into a water bath (set on a pot with boiling water. Stir until complete dissolution of the gelatin.

Beat the whites to stiff, then gradually add sugar, mix until thick and shiny cream. At the end of mixing add the lemon juice and gelatin – mix intensively for a few seconds.

Put the cream on the sponge cake, cool in the refrigerator.

Icing:

80 g of chocolate

2 tablespoons vegetable oil (may be coconut)

Chocolate and oil dissolve  in a water bath, let cool and then pour on the marshmallows. Cool the cake for about 2 hours before tasty.

Enjoy!

ptasie-mleczko

Udostępnij: