Ptysie bezglutenowe

Chrupiące ciasto parzone w wydaniu bezglutenowym. Lekkie ptysie z bitą śmietaną – klasyka, która nigdy się nie znudzi.

ptysie-bezglutenowe1

Składniki na około 20 sztuk

Ciasto:

100 ml mleka (można użyć roślinne)

150 ml wody

100 g masła (można użyć roślinne)

150 g mąki bezglutenowej (idealnie sprawdziła się mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej oraz z tapioki – przepis tutaj)

4 jajka

szczypta soli

Mleko, masło oraz wodę doprowadzić do wrzenia w garnku. Dodajemy przesianą mąkę, mieszając energicznie aby powstała jednolita masa. Gotować (dosłownie chwilkę) aż ciasto będzie odchodzić od garnka.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia na 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Wkładamy na dno piekarnika naczynie z wodą.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy okrągłe ptysie – można nakładać również łyżką. Ptysie powinny mieć około 5 – 6 cm i być ułożone w 1,5 cm odstępach (możemy wcześniej narysować okręgi). Ptysie pieczemy około 25 -30 minut (na brązowo). Studzimy je najpierw na blaszce potem przekładamy na kratkę. Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy na pół.

Bita śmietana:

300 g śmietany kremówki (30 – 36%)*

2 łyżki cukru pudru

*można użyć śmietanki kokosowej

Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. Przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na spód ptysi, po czym przykrywamy drugą częścią ptysia. Ptysie przechowujemy w lodówce.

ptysie-bezglutenowe5

English version

Light cream puffs with whipped cream

Ingredients for about 20 pieces

Cake:

100 ml of milk (you can use vegetable)

150 ml of water

100 g butter (you can use vegetable)

150 g flour gluten-free (mixture of rice flour, potato and tapioca – the recipe here )

4 eggs

pinch of salt

Milk, butter and water result in a pot to boil. Then add sifted flour and stir vigorously to form a solid mass. Cook (minute) until the dough will move away from the pot.

Put dough into a bowl, add the eggs and mix. Cake left to cool for 30 minutes. Metal plate lined with paper baking. Preheat oven to 220 degrees F. Put on the bottom of the oven – dish with water.

Put dough into piping bag, squeeze round puffs – you can also impose a spoon. Puffs should be about 5 – 6 cm (we can already draw circles). Puffs bake about 25 -30 minutes (brown). Let cool them first on a baking tray and then put it on the grid. When completely cooled down, cut in half.

Whipped cream:

300 g of heavy cream (30 – 36%) *

2 tbsp icing sugar

* You can use coconut cream

Whip the chilled cream, add sugar. Put into piping bag and apply on the bottom of the puff, then cover with the second part of the puff. Puffs store in the refrigerator.

ptysie-bezglutenowe4

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.