Rozpływające się w ustach kokosowe kuleczki do złudzenia przypominające Rafaello. Bezglutenowe oraz opcjonalnie bez laktozy.

 

raffaello-jaglane1

Łatwo dostępne składniki, pozwalają na przygotowanie zdrowych słodkości.

Składniki na około 25 sztuk:

½ szklanki kaszy jaglanej (bezglutenowej)

1 szklanka mleka (migdałowe, kokosowe)

2 łyżki miodu lub syropu z agawy

¾ szklanki wiórków kokosowych

1 łyżka masła lub oleju kokosowego

Dodatkowo: ¼ szklanka wiórków kokosowych lub mąki kokosowej do obtoczenia kuleczek

Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy kaszę i gotujemy około 15 minut na mniejszym ogniu (nie mieszamy, gotujemy aż cały płyn wsiąknie w kaszę). Do gorącej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, miód oraz olej kokosowy.

Z ciepłej masy formujemy kuleczki które obtaczamy w wiórkach i układamy na papierze do pieczenia. Kuleczki chłodzimy 2 godziny w lodówce.

Smacznego!

raffaello-jaglane3

English version

Rafaello with millet

Melt in your mouth coconut balls similar to Rafaello. Gluten-free and lactose-free option.Easily accessible ingredients allow you to the preparation of healthy sweets.

Ingredients for about 25 pieces:

½ cup millet (gluten-free)

1 cup of milk (almond, coconut)

2 tablespoons honey or agave syrup

¾ cup grated coconut

1 tablespoon butter or coconut oil

Additionally: ¼ cup grated coconut or coconut flour for rolling balls

Pour millet with boiling water in a sieve to get rid of the bitterness. Pour the milk into a pot, add the millet and cook about 15 minutes on a less heat (do not stir, cook until all the liquid has penetrated the millet). To hot millet, add grated coconut, honey and coconut oil.

With the warm millet form balls – rolled individually in desiccated coconut and put on baking paper. Balls must be cooled in the refrigerator 2 hours.

Bon Appetit!

raffaello-jaglane2

raffaello-jaglane

Udostępnij: