Rafaello jaglane
Rozpływające się w ustach kokosowe kuleczki do złudzenia przypominające Rafaello. Bezglutenowe oraz opcjonalnie bez laktozy.
Łatwo dostępne składniki, pozwalają na przygotowanie zdrowych słodkości.
Składniki na około 25 sztuk:
½ szklanki kaszy jaglanej (bezglutenowej)
1 szklanka mleka (migdałowe, kokosowe)
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
¾ szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
Dodatkowo: ¼ szklanka wiórków kokosowych lub mąki kokosowej do obtoczenia kuleczek
Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy kaszę i gotujemy około 15 minut na mniejszym ogniu (nie mieszamy, gotujemy aż cały płyn wsiąknie w kaszę). Do gorącej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, miód oraz olej kokosowy.
Z ciepłej masy formujemy kuleczki które obtaczamy w wiórkach i układamy na papierze do pieczenia. Kuleczki chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Smacznego!
English version
Rafaello with millet
Melt in your mouth coconut balls similar to Rafaello. Gluten-free and lactose-free option.Easily accessible ingredients allow you to the preparation of healthy sweets.
Ingredients for about 25 pieces:
½ cup millet (gluten-free)
1 cup of milk (almond, coconut)
2 tablespoons honey or agave syrup
¾ cup grated coconut
1 tablespoon butter or coconut oil
Additionally: ¼ cup grated coconut or coconut flour for rolling balls
Pour millet with boiling water in a sieve to get rid of the bitterness. Pour the milk into a pot, add the millet and cook about 15 minutes on a less heat (do not stir, cook until all the liquid has penetrated the millet). To hot millet, add grated coconut, honey and coconut oil.
With the warm millet form balls – rolled individually in desiccated coconut and put on baking paper. Balls must be cooled in the refrigerator 2 hours.
Bon Appetit!
Wyszły cudowne! <3
Bardzo się cieszę 🙂
Na mleku kokosowym z puszki kasza sie nie ugotowała tylko przypaliła także całosc szlak trafila.A na jakim pani robiła mleku?prosze o pomic bo bardzo chcialam je zrobuć
Robilam na mleku migdalowym, byc moze kokosowe jest za geste. Pozdrawiam
Nie dałam za wygraną i zrobiłam jeszcze raz na resztce mleka kokosowego z puszki dolewając sukcesywnie wody i ciągle mieszając aby się nie przypaliło.Gotowało się do miękkości dłużej gdzieś ok.25min.Wyszło dobre w smaku ale wg mnie za mało słodkie dlatego polecam dać więcej miodu.