Ratatouille z mozarellą

Ratatouille jest miłą odmianą codziennych posiłków ubogich w warzywa. Przyciąga nie tylko smakiem ale również wyglądem.

ratatu

 

Składniki na 6 porcji:

  • 1 zielona cukinia
  • 1 bakłażan
  • 3 duże pomidory
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mozarelli
  • sól, pieprz

Warzywa umyj, pokrój w plasterki.  Ratatouille najlepiej przyrządzać w okrągłym lub owalnym naczyniu. Na dno naczynia wylewamy pomidory z puszki, dodajemy cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszamy, na sosie układamy bakłażana nakładając naprzemiennie przez całą szerokość naczynia, podobnie postępujemy z cukinią i pomidorami. Następnie całość polewamy oliwą z oliwek, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec posypujemy stratą mozzarellą.

Tak gotowe danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy przez 35 minut. Danie serwujemy na ciepło. Ratatouille może być podawane jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie.

ratatu2

Udostępnij: