Ratatouille z mozarellą
Ratatouille jest miłą odmianą codziennych posiłków ubogich w warzywa. Przyciąga nie tylko smakiem ale również wyglądem.
Składniki na 6 porcji:
- 1 zielona cukinia
- 1 bakłażan
- 3 duże pomidory
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mozarelli
- sól, pieprz
Warzywa umyj, pokrój w plasterki. Ratatouille najlepiej przyrządzać w okrągłym lub owalnym naczyniu. Na dno naczynia wylewamy pomidory z puszki, dodajemy cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszamy, na sosie układamy bakłażana nakładając naprzemiennie przez całą szerokość naczynia, podobnie postępujemy z cukinią i pomidorami. Następnie całość polewamy oliwą z oliwek, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec posypujemy stratą mozzarellą.
Tak gotowe danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy przez 35 minut. Danie serwujemy na ciepło. Ratatouille może być podawane jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie.
Zostaw komentarz