Rolada jagodowa
Proponuje Wam banalnie prostą roladę z masą jagodową (możecie tak naprawdę użyć dowolnych owoców). Ciasto jest lekkie niemal jak puch.
Myślę iż będzie idealnym dopełnieniem obfitych posiłków.
Biszkopt:
4 jajka
2 łyżki mąki bezglutenowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 340 stopni F (170C). Szeroką formę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec dodajemy cukier ubijając jeszcze przez parę minut. Następnie dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy jedynie do połączenia składników. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia (tak jak na zdjęciu). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut.
Niezwłocznie po upieczeniu przekładamy biszkopt na bawełnianą ściereczkę, do góry papierem, delikatnie zdejmujemy papier i zawijamy powoli roladę wzdłuż dłuższego bok (wraz z ściereczką). Studzimy,a w tym czasie przygotowujemy masę.
Masa jagodowa:
1 szklanka jagód (użyłam mrożonych)
400 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
Do dekoracji: cukier puder, jagody
Jagody miksujemy w za pomocą robota kuchennego na mus. Żelatynę rozpuszczamy w 8 łyżkach ciepłej wody, następnie dodajemy 4 łyżki śmietanki, odkładamy na bok. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec delikatnie mieszając łopatką dodajemy jagody oraz żelatynę.
Roladę biszkoptową rozwijamy, na cały blat nakładamy równomiernie krem, całość zwijamy i szczelnie owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny, następnie rozwijamy z foli i posypujemy cukrem pudrem. Pozostaje nam tylko pokroić roladę na paseczki. Smacznego!
Zostaw komentarz