Rolada jagodowa

Proponuje Wam banalnie prostą roladę z masą jagodową (możecie tak naprawdę użyć dowolnych owoców). Ciasto jest lekkie niemal jak puch.

Myślę iż będzie idealnym dopełnieniem obfitych posiłków.

 

DSC_0916

 

Biszkopt:

4 jajka

2 łyżki  mąki bezglutenowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 340 stopni F (170C). Szeroką formę wykładamy papierem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec dodajemy cukier ubijając jeszcze przez parę minut. Następnie dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy jedynie do połączenia składników. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia (tak jak na zdjęciu). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut.

Niezwłocznie po upieczeniu przekładamy biszkopt na bawełnianą ściereczkę, do góry papierem, delikatnie zdejmujemy papier i zawijamy powoli roladę wzdłuż dłuższego bok (wraz z ściereczką). Studzimy,a w tym czasie przygotowujemy masę.

DSC_0886

Masa jagodowa:

1 szklanka jagód (użyłam mrożonych)

400 ml śmietanki kremówki

3 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru

Do dekoracji: cukier puder, jagody

Jagody miksujemy w za pomocą robota kuchennego na mus. Żelatynę rozpuszczamy w 8 łyżkach ciepłej wody, następnie dodajemy 4 łyżki śmietanki, odkładamy na bok. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec delikatnie mieszając łopatką dodajemy jagody oraz żelatynę.

Roladę biszkoptową rozwijamy, na cały blat nakładamy równomiernie krem, całość zwijamy i szczelnie owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny, następnie rozwijamy z foli i posypujemy cukrem pudrem. Pozostaje nam tylko pokroić roladę na paseczki. Smacznego!

DSC_0913

DSC_0906

Udostępnij: