Rolada z jabłkiem

Jabłka w galaretce zawinięte w lekki bezglutenowy biszkopt. Prosta i szybka rolada, której nie można się najeść. 

rolada-z-jablkiem2

Ciasto:

3 jajka

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki ryżowej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Nadzienie:

4 jabłka (ew. gruszki)

1 opakowanie galaretki (smak dowolny)

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dużą formę (na cały piekarnik – np. 28×34 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy, białka ubijamy na sztywno – dodajemy cukier puder. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Do masy z białek dodajemy żółtka oraz mąki. Mieszamy delikatnie.

Masę rozkładamy na papierze do pieczenia – wyrównujemy. Ciasto pieczemy 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 5 minut po czym przekładamy biszkopt na ściereczkę (materiałową oprószoną cukrem pudrem) papierem do góry. Ciasto szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy jabłka do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Jabłka zdejmujemy z ognia i natychmiast wsypujemy galaretkę – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Nadzienie zostawiamy w chłodnym miejscu aby lekko zaczęło tężeć. Ciasto rozwijamy z ścierki, zdejmujemy papier – na całą powierzchnię równomiernie rozkładamy masę. Zwijamy roladę i zawijamy w folię. Roladę wkładamy do lodówki i chłodzimy przed podaniem minimum 2 godziny.

Smacznego!

rolada-z-jablkiem

English version

Roulade with apples – Apples with jelly wrapped in gluten free sponge cake. Simple and fast roulade.

Cake:

3 eggs

2 tbsp icing sugar

2 tbsp potato starch

3 tbsp rice flour

¼ tsp baking powder (gluten free)

Filling:

4 apples (or pears)

1 package of jelly (any flavor)

Preheat oven to 375 degress F (190C). Lined large form (eg. 28-34 cm) with baking paper.

Sift flour and baking powder. Egg whites whip to stiff – add icing sugar. Cream should be thick and glossy. Add yolks and flour with baking powder. Mix gently.

Put dough on baking pan. Bake cake about 8 minutes. Wait 5 minutes and put cake on the cloth (material sprinkled with icing powder) paper up. Wrap cake quickly along the longer side. Leave it to cool.

Wash apples, peel and grate on the coarse mesh. Put apples into the pot. Add a little water and over medium heat and immediately add jelly – stir until completely dissolved.

Filling leave in a cool place to lightly started to harden. Take off paper from cake – put filling. Wrap the cake and put into foil. Put roulade in the refrigerate and cool it before serving minimum 2 hours.

Enjoy!

  rolada-z-jablkiem1
  • Fantastycznie Ci wyszło z tym zielonym środkiem :) Dla mnie kolor robi duży plus

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.