Rolada z żurawiną
Smaczne połączenie mięsa z indyka z żurawiną oraz serem mozzarella w formie rolady owiniętej boczkiem.
Składniki:
3 piersi z indyka
450g (16 oz) bekonu pociętego w paski
½ szklanki suszonej żurawiny
250 g ( ½ lb) sera mozzarella w kawałku
1 ½ łyżki przyprawy do dobiu (polecam ‘garlic spiracha’)
Filety myjemy, układamy na desce i za pomocą tłuczka delikatnie rozbijamy. Prostokątną deskę lub formę wykładamy boczkiem (wzdłóż krótszego boku) tak aby paseczki na siebie nachodziły. Następnie układamy filet: staramy się go ułożyć na całej powierzchni prostokąta. Mięso opruszamy przyprawą.
Ser mozarella kroimy w grube paseczki. Wzdłóż dłuższego boku układamy żurawinę oraz ser. Całość zawijamy. Pod koniec zawijania stramy się aby końcuwki boczku owijały roladę.
Piekarnik nagrzewamy do 390 stopni F (200C). Roladę w formie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu dajemy jej odpocząć około 30 minut zanim zaczniemy ją kroić. Rolada smakuje dobrze zarówno sama na zimno, jak i na ciepło z puree ziemniaczanym oraz surówką.
Smacznego!
Zostaw komentarz