Rurki z kremem
Ah te rurki z kremem. Goszczą na stołach przy każdej większej okazji. Poniżej przepis na bezglutenowe rurki z kremem.
Przepis na ok. 60 sztuk
Ciasto:
- 0,5 kg mieszanki mąki bezglutenowej
- 250 g masła (min. 82%)
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- odrobina cukru trzcinowego do posypania rurek
- masło do posmarowania rurek
Wszystkie składniki wymieszać, masło w temperaturze pokojowej pokroić w kostki, aby lepiej się ugniatało. Ciasto szybko zagnieść i owinąć w folią po czym dobrze schłodzić w lodówce (min. 40 min). Następnie przygotowane ciasto rozwałkować cieniutko (2 mm). Pokroić w długie paski o szerokości 1,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, ostrożnie nawijać paski, zaczynając od węższej do szerszej części.
Na koniec wystarczy tylko delikatnie obtoczyć foremki z ciastem w cukrze trzcinowym (rozsypanym na płaskim talerzyku). Rozgrzać piekarnik do 200℃. Rurki piec aż się delikatnie zarumienią, przez ok. 10 minut. Zdejmować z foremek po wystygnięciu (ciepłe nam się pokruszą).
Krem:
- 750 ml mleka
- 170 g cukru
- 250 g masła (min. 82 %)
- cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki bezglutenowej (BMM)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
500 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałą część mleka zmiksować z jajkami i mąką. Mieszanine dodać do gotującego się na małym ogniu mleka, cały czas intensywnie mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Masa powinna zgęstnieć jak budyń. Gotowy budyń doprowadzić do wrzenia, jednak tylko chwilę, szybko może zacząć się przypalać. Pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, aż zrobi się białe, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Miksować do uzyskania puszystej masy. Schłodzoną masą za pomocą szprycy nadziewać rurki. Schłodzić w lodówce.
Zostaw komentarz