Ryżowy pudding kokosowy
Kremowy budyń z mleka i ryżu, który powstaje po około godzinie. Rozpływający się w ustach, idealny na chłodne wieczory.
Składniki na 6 porcji:
1 szklanka ryżu arborio
2 szklanki mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym)
1 szklanka wody
½ szklanki cukru
½ szklanka płatków kokosowych niesłodzonych (najlepiej własnej produkcji)
½ szklanki śmietany (18 % lub 30 %)*
½ laski wanilii
*możemy ją pominąć
Mleko z wodą podgrzewamy na dużej patelni lub w garnku. Płyn doprowadzamy do wrzenia po czym dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż ryż zmięknie. Mieszamy co jakiś czas aby ryż się nie przypalił. Zajmie nam to około 20- 25 minut.
Do lekko miękkiego ryżu dodajemy cukier, kokos, śmietanę (jeśli jej używamy), nasiona wydrążone z laski wanilii oraz samą laskę. Gotujemy 10 -15 minut aż mieszanina zgęstnieje i ryż całkowicie zmięknie. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii. Pudding można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Słodkie risotto trzeba przechowywać w lodówce.
Budyń można posypać wiórkami kokosowymi lub udekorować szczypta cynamonu.
Zostaw komentarz