Sernik dyniowy

Czekoladowy spód połączony z puszystym sernikiem oczywiście z dynią uwieńczony polewą z białej czekolady.

dsc_1477

Składniki na okrągłą formę (typu tortownica):

Czekoladowy spód:

110 g (1 stick) masła niesolonego (w temperaturze pokojowej)

150 g gorzkiej czekolady

3 jajka

¼ szklanki cukru (muscavado lub kokosowego)

1 szklanka mąki (bezglutenowej polecam BMM przepis tutaj)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do miski miksera wsypujemy mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy. Dodajemy jajka, masło oraz roztopioną czekoladę. Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto możemy również zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 320 stopni F(160 C). Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto równowiernie rozprowadzamy na spodzie formy. Spód podpiekamy około 20 -25 minut.

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (polecam polski ser w ‘wiaderku’)

300 g (1 puszka) puree z dyni

5 jajek

1 szklanka cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno mikserem, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze kilka minut.  W dużej misce łączymy ser z dynią, żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając do połączenia się składników.

Masę wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 350 stopni F (175C), pieczemy w tej temperaturze pierwsze 15 miut następnie zmniejszamy do 250 stopni F (120C), pieczemy około 50 -60 minut.  Sernik studzimy w lekko podchylonym piekarniku.

Polewa:

200 g białej czekolady

150 g serka śmietankowego typu philadelphia

4 łyżki mleka

Czekoladę rozpuszczamy w kąpielo wodnej lub mikrofalówce, dodajemy mleko, mieszamy. Do misy miksera wkładamy serek, miksujemy przez chwilę po czym dodajemy białą czekoladę. Miksujemy około 5 minut. Polewę wylewamy na wystudzony sernik. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.

Smacznego!

dsc_1486
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.