Czekoladowy spód połączony z puszystym sernikiem oczywiście z dynią uwieńczony polewą z białej czekolady.
Składniki na okrągłą formę (typu tortownica):
Czekoladowy spód:
110 g (1 stick) masła niesolonego (w temperaturze pokojowej)
150 g gorzkiej czekolady
3 jajka
¼ szklanki cukru (muscavado lub kokosowego)
1 szklanka mąki (bezglutenowej polecam BMM przepis tutaj)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do miski miksera wsypujemy mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy. Dodajemy jajka, masło oraz roztopioną czekoladę. Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto możemy również zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 320 stopni F(160 C). Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto równowiernie rozprowadzamy na spodzie formy. Spód podpiekamy około 20 -25 minut.
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (polecam polski ser w ‘wiaderku’)
300 g (1 puszka) puree z dyni
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno mikserem, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze kilka minut. W dużej misce łączymy ser z dynią, żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając do połączenia się składników.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 350 stopni F (175C), pieczemy w tej temperaturze pierwsze 15 miut następnie zmniejszamy do 250 stopni F (120C), pieczemy około 50 -60 minut. Sernik studzimy w lekko podchylonym piekarniku.
Polewa:
200 g białej czekolady
150 g serka śmietankowego typu philadelphia
4 łyżki mleka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpielo wodnej lub mikrofalówce, dodajemy mleko, mieszamy. Do misy miksera wkładamy serek, miksujemy przez chwilę po czym dodajemy białą czekoladę. Miksujemy około 5 minut. Polewę wylewamy na wystudzony sernik. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.
Smacznego!
jesli potrzebny mi sernik na sobotę, to czy mogę go zrobić w czwartek?
Oczywiscie, jesli bedzie przechowywany w lodowce. Pozdrawiam:)