Sernik jaglany

Wyjątkowo prosty sernik bez sera, przygotowany z kaszy jaglanej, opcjonalnie bez nabiału. Dla wielbicieli kaszy jaglanej!

sernik-jaglany1

 

Kruchy spód:

250g mąki bezglutenowej ( BMM)

150g zimnego masła

50 g cukru pudru

1 jajko

Okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm natłuszczamy (masłem lub tłuszczem w sprayu). Wszystkie składniki szybko zagniatamy do połączenia się składników. Z ciasta utworzyć kulę, lekko ją spłaszczyć i włożyć do lodówki. Chłodzić minimum 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować, przełożyć na wałek i wyłożyć nim formę, w zależności jak lubimy możemy wyłożyć spód i boki lub sam spód.

Formę z ciastem wkładamy ponownie do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik  do 190 stopni C. Przed pieczeniem spód dziurkujemy widelcem, formę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut, aż zacznie się rumienić. Następnie wyjmujemy formę i wylewamy do niej masę jaglaną.

Masa jaglana

1 szklanka kaszy jaglanej

3 szklanki mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym, ryżowym..)

1 szklanka wody

90 g cukru trzcinowego

2 jajka (opcjonalnie)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

*możemy również dodać ulubiony ekstrakt lub rodzynki

Na początku przeglądamy kaszę czy nie ma w niej obcych ziaren, ewentualne zanieczyszczenia usuwamy. Przebraną kaszę prażymy 10 minut na patelni.  Następnie kaszę przesypujemy na sitko i zalewamy wrzątkiem (pozbywamy się goryczy).

Mleko z wodą podgrzewamy w garnku, dodajemy kaszę. Całość gotujemy około 20 minut na średnim ogniu cały czas mieszając (kasza powinna wchłonąć cały płyn). Dodajemy cukier mieszamy i zdejmujemy z gazu. Studzimy całkowicie, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu dodajemy mąkę oraz jajka, całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.

 Wylewamy na kruchy blat i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Sernik pieczemy około 70 – 80 minut, aż masa się zetnie w wierzch zarumieni. Sernik studzimy całkowicie, najlepiej całą noc.

Polewa :

100 g  gorzkiej czekolady

2 łyżki masła lub mleka

Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce w garnku z wodą). Masę równo rozprowadzamy po chłodnym serniku.

sernik-jaglany2

Udostępnij: