Sernik jaglany
Wyjątkowo prosty sernik bez sera, przygotowany z kaszy jaglanej, opcjonalnie bez nabiału. Dla wielbicieli kaszy jaglanej!
Kruchy spód:
250g mąki bezglutenowej ( BMM)
150g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
Okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm natłuszczamy (masłem lub tłuszczem w sprayu). Wszystkie składniki szybko zagniatamy do połączenia się składników. Z ciasta utworzyć kulę, lekko ją spłaszczyć i włożyć do lodówki. Chłodzić minimum 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować, przełożyć na wałek i wyłożyć nim formę, w zależności jak lubimy możemy wyłożyć spód i boki lub sam spód.
Formę z ciastem wkładamy ponownie do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Przed pieczeniem spód dziurkujemy widelcem, formę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut, aż zacznie się rumienić. Następnie wyjmujemy formę i wylewamy do niej masę jaglaną.
Masa jaglana
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym, ryżowym..)
1 szklanka wody
90 g cukru trzcinowego
2 jajka (opcjonalnie)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
*możemy również dodać ulubiony ekstrakt lub rodzynki
Na początku przeglądamy kaszę czy nie ma w niej obcych ziaren, ewentualne zanieczyszczenia usuwamy. Przebraną kaszę prażymy 10 minut na patelni. Następnie kaszę przesypujemy na sitko i zalewamy wrzątkiem (pozbywamy się goryczy).
Mleko z wodą podgrzewamy w garnku, dodajemy kaszę. Całość gotujemy około 20 minut na średnim ogniu cały czas mieszając (kasza powinna wchłonąć cały płyn). Dodajemy cukier mieszamy i zdejmujemy z gazu. Studzimy całkowicie, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu dodajemy mąkę oraz jajka, całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Wylewamy na kruchy blat i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Sernik pieczemy około 70 – 80 minut, aż masa się zetnie w wierzch zarumieni. Sernik studzimy całkowicie, najlepiej całą noc.
Polewa :
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła lub mleka
Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce w garnku z wodą). Masę równo rozprowadzamy po chłodnym serniku.
Zostaw komentarz