Sernik z brzoskwiniami

Klasyczny sernik z kawałkami brzoskwini w wersji bezglutenowej – chrupiące kruche ciasto z puszystym serkiem wewnątrz.

sernik-z-brzoskwiniami3

Składniki na blaszkę np. 25x36cm: Ciasto kruche:

2 szklanki mąki kukurydzianej (bezglutenowej)

1 szklanka mąki ryżowej

250 g masła

4 łyżki cukru pudru

1 całe jajko

3 żółtka

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki wkładamy do miski, szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu). Formę natłuszczamy sprayem lub masłem. Połową ciasta wykładamy dno formy – można to zrobić rękami. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekamy 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka (bezglutenowego)

250 g sera białego

100 g masła rozpuszczonego

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

½ szklanka cukru

Dodatkowo:

3 białka

½ szklanki cukru

puszka brzoskwiń

Wszystkie składniki na sernik miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Wylewamy na podpieczony spód.

Brzoskwinie kroimy na paski, układamy na masie serowej. Białka ubijamy na sztywno z cukrem (masa powinna być gładka i gęsta). Pianę wykładamy na brzoskwinię, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.

Sernik pieczemy około 60 minut, studzimy go przy lekko podchylonym piekarniku.

Smacznego!

sernik-z-brzoskwiniami

English version

The classic cheesecake with peach in a gluten free version – crispy cake with fluffy cheese inside.

Ingredients for ex. 25cm x 36 cm – Dough:

2 cups corn flour (gluten free)

1 cup rice flour (gluten free)

1 cup (250 g) butter

4 tbsp icing sugar

1 egg

3 egg yolks

1 tsp gluten free baking powder (optional)

The ingredients should be at room temperature, all put into bowl and mix together (quickly knead the dough).  Divide the dough into two parts, wrap in cling film and put in the fridge for at least 30 minutes.

Preheat the oven to 360 F (180C). Spray the form fat in spray. First half of the dough put into bottom of the baking pan (it can be done by hands). Before baking  punctured the dough with the fork in several places. Bake the bottom about 15 minutes. At this time prepare cheese.

Cheese cream:

5 cups (1 ¼  kg) of cheese

½ (100g) cup of butter

3 eggs

2 tbsp cornstarch

½ cup of sugar

Need also:

3 egg whites

½ cup sugar

can of peaches

All the ingredients for the cheese cream mix together with a blender until smooth. Put it into hot bottom cake.

Peaches cut into strips, put on cheese cream. Whip the eggs white to stiff, then add sugar (should be smooth and dense). Put the cream on the peaches and then put grated second part of dough.

Bake cheesecake about 60 minutes, cool with slightly ajar the oven.

Bon Appetit!

sernik-z-brzoskwiniami2
  • Sylwia

    Ten sernik jest rewelacyjny, smakuje lepiej niż glutenowy :) Dodałam więcej cukru, gdyż dla mnie ser jest mało słodki. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :)

    • malewypieki

      Cieszę się że sernik się udał! Pozdrawiam

  • Paulina Kujawska

    Mam zamiar dzisiaj robić ten sernik? Czy spód sie nie rozwala?

    • malewypieki

      Spód się nie kruszy, ps. przepraszam za spóźnioną odpowiedz :)

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.