Serowe ciastka z jabłkiem
Ekspresowe ciasteczka z twarogu nadziewane jabłkiem. Bez glutenu oraz jajek. Ciastka są pyszne i zdrowe.
Polecam zrobienie podwójnej porcji, znikają w mgnieniu oka.
Składniki na 25 – 30 sztuk:
250 g bezglutenowej mąki (używam domowej mieszanki BMM przepis tutaj)
250 g twarogu
200 g masła lub roślinnego odpowiednika
3-4 jabłka
Dodatkowo : cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasiennie i każde dzielimy na 8 części.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto podsypujemy odrobinę mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółeczka, w które wkładamy kawałek jabłka i składamy na pół. Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.
Ciasteczka pieczemy około 25 minut na rumiano, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Cheese biscuits with apple
Express cakes with cottage cheese stuffed apple. Without gluten and eggs. Cookies are delicious and healthy. I would recommend doing a double portion, cookies disappear in the blink of an eye.
Ingredients for 25 – 30 pieces:
250 g gluten-free flour (I use a homemade mix BMM recipe here)
250 g of the curd
200 g butter or vegetable substitute
3-4 apples
Additionally: powdered sugar for decoration
All the ingredients for the dough knead. Put in the fridge for about 30 minutes. In the meantime, peel the apples and each divided into 8 parts.
Preheat oven to 360 degrees F (180 C). The mold lined with paper baking.
Cake sprinkle with a little potato flour and rool, cut by glass circles in which put a piece of apple and folded in half. Cookies put in small intervals on the baking paper. Operation repeat to use the whole cake.
Cookies bake about 25 minutes browned, after cooling, sprinkle with powdered sugar.
Enjoy!
Zostaw komentarz