Śliwkowe pierniczki

Pierniczki z suszonej śliwki, zdrowa świąteczna przekąska. Wegańskie, bez jajek oraz glutenu. Smakują również dzieciom.

Co prawda pierniczki są dość twarde, jednak jest to wspaniała alternatywa zdrowszych pierniczków.

sliwkowe-pierniczki4

Składniki na około 25 pierniczków:

1 szklanka mąki bezglutenowej (BMM przepis tutaj)

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki miodu lub syropu z agawy

200 g suszonych śliwek (bezglutenowych)

1 ½ łyżki przyprawy do piernika (domowa przepis tutaj)

½ łyżki kakao

1 łyżka zielonego siemię lnianego

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika, kakao oraz siemię lniane. Blendujemy razem miękki olej kokosowy, śliwki oraz miód – masę dodajemy do miski i zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt zwarte (wszystko zależy od śliwek) dodajemy wodę (1-2 łyżki).

Masę wkładamy do lodówki na 20 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

Ciasto rozwałkowujemy dość grubo 3-4 mm. Wycinamy pierniczki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach i pieczemy około 12 minut. Uważając aby pierniczki za bardzo nie zbrązowiały, ponieważ będą twarde i gorzkie.

Smacznego!

sliwkowe-pierniczki3

English version

Plum gingercookies

Gingercookies with dried plums, healthy Christmas snack. Vegan, without eggs and gluten.

Ingredients for about 25 cookies:

1 cup gluten free flour ( I use BMM recipe here)

2 tbsp coconut oil

2 tbsp honey or agave syrup

1 cup dried plum (gluten free)

1 ½ tbsp ginger spice (homemade recipe here)

½ tsp unsweetened cocoa (gluten free)

1 tbsp ground seed flex

Put into bowl flour, seed flex, cocoa and ginger spice. Mix together (use blender) melted coconut oil, plums and honey – add to bowl. Knead the dough, if the dough is too dense (depends on plums) add water 1-2 tablespoons.

Dough put into fridge for about 20 minutes. Preheat the oven to 370 degrees F (190C). On baking paper roll out the dough fairly thick (3-4mm) and cut out gingerbread cookies.

Bake cookies about 20 minutes. Taking care not browned too much, because cookies will be hard and bitter.

Enjoy!

sliwkowe-pierniczki2

Udostępnij: