Śliwkowe pierniczki
Pierniczki z suszonej śliwki, zdrowa świąteczna przekąska. Wegańskie, bez jajek oraz glutenu. Smakują również dzieciom.
Co prawda pierniczki są dość twarde, jednak jest to wspaniała alternatywa zdrowszych pierniczków.
Składniki na około 25 pierniczków:
1 szklanka mąki bezglutenowej (BMM przepis tutaj)
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
200 g suszonych śliwek (bezglutenowych)
1 ½ łyżki przyprawy do piernika (domowa przepis tutaj)
½ łyżki kakao
1 łyżka zielonego siemię lnianego
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika, kakao oraz siemię lniane. Blendujemy razem miękki olej kokosowy, śliwki oraz miód – masę dodajemy do miski i zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt zwarte (wszystko zależy od śliwek) dodajemy wodę (1-2 łyżki).
Masę wkładamy do lodówki na 20 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Ciasto rozwałkowujemy dość grubo 3-4 mm. Wycinamy pierniczki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach i pieczemy około 12 minut. Uważając aby pierniczki za bardzo nie zbrązowiały, ponieważ będą twarde i gorzkie.
Smacznego!
English version
Plum gingercookies
Gingercookies with dried plums, healthy Christmas snack. Vegan, without eggs and gluten.
Ingredients for about 25 cookies:
1 cup gluten free flour ( I use BMM recipe here)
2 tbsp coconut oil
2 tbsp honey or agave syrup
1 cup dried plum (gluten free)
1 ½ tbsp ginger spice (homemade recipe here)
½ tsp unsweetened cocoa (gluten free)
1 tbsp ground seed flex
Put into bowl flour, seed flex, cocoa and ginger spice. Mix together (use blender) melted coconut oil, plums and honey – add to bowl. Knead the dough, if the dough is too dense (depends on plums) add water 1-2 tablespoons.
Dough put into fridge for about 20 minutes. Preheat the oven to 370 degrees F (190C). On baking paper roll out the dough fairly thick (3-4mm) and cut out gingerbread cookies.
Bake cookies about 20 minutes. Taking care not browned too much, because cookies will be hard and bitter.
Enjoy!
Zostaw komentarz