Słodkie ziemniaczki
Nasze bezglutenowe wypieki nie zawsze wychodzą perfekcyjnie, czasami zdarzy się i zakalec. Słodkie ziemniaczki temu zaradzą.
Przepis na 35 sztuk:
- 400 g – ciasta (zakalec, wyschnięta babka lub biszkopt)
- 2 łyżki marmolady lub powideł
- 2 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
- ½ kostki masła (min. 82%) lub roślinnego odpowiednika np. olej kokosowy
- 3 łyżki kakao
- rodzynki (inne bakalie : orzechy ziemne, kokos)
*zwróćmy uwagę czy wszystkie produkty są bezglutenowe
Ciasto pokruszyć lub zblendować. Masło rozpuścić, a następnie przestudzić. Masło połączyć z okruszkami ciasta, gdy powstanie jednolita masa dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Gotową masę wkładamy do lodówki na ½ godziny, następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinać foremkami ziemniaczki. Dobrym pomysłem jest również oblanie ziemniaczków czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Ojej… to jest the best 😉
Skorzystam nie raz :))