Słodkie ziemniaczki

Nasze bezglutenowe wypieki nie zawsze wychodzą perfekcyjnie, czasami zdarzy się i zakalec. Słodkie ziemniaczki temu zaradzą.

ziemniaczki1

Przepis na 35 sztuk:

  • 400 g – ciasta (zakalec, wyschnięta babka lub biszkopt)
  • 2 łyżki marmolady lub powideł
  • 2 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
  • ½ kostki masła (min. 82%) lub roślinnego odpowiednika np. olej kokosowy
  • 3 łyżki kakao
  • rodzynki (inne bakalie : orzechy ziemne, kokos)

*zwróćmy uwagę czy wszystkie produkty są bezglutenowe

Ciasto pokruszyć lub zblendować. Masło rozpuścić, a następnie przestudzić. Masło połączyć z okruszkami ciasta, gdy powstanie jednolita masa dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Gotową masę wkładamy do lodówki na ½ godziny, następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinać foremkami ziemniaczki. Dobrym pomysłem jest również oblanie ziemniaczków czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

ziemniaczki2

Udostępnij: