Słonecznikowiec

Bezglutenowe ciasto kakaowe przełożone masą krówkową z karmelizowanym słonecznikiem. Rozkosz dla podniebienia.

slonecznikowiec2

Ciasto jest z pewnością słodkie! Pomimo słonecznika ciasto dobrze się kroi i pięknie wygląda na talerzu. Najlepiej smakuje z filiżanką dobrej kawy.

slonecznikowiec1

Składniki na formę ok. 25 x 32 cm:

Biszkopt kakaowy:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1 ¼ szklanki bezglutenowej mąki (polecam BMM przepis tutaj)

2 łyżki niesłodzonego kakao

2 łyżki oleju roślinnego

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier – powinna powstać gęsta masa. Dodajemy żółtka, olej oraz mąkę – delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu ciasto chłodzimy w formie. Następnie przekrawamy na dwa blaty.

Prażony słonecznik:

300 g łukanych ziaren słonecznika

4 łyżki mleka

4 łyżki masła

½ szklanki cukru

W garnuszku rozpuszczamy cukier z mlekiem i masłem, aż masa zacznie lekko wrzeć, dodajemy słonecznik. Przekładamy słonecznik do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku (175 stopni C) około 15 minut aż będzie ładnie zarumieniony. Studzimy, a następnie kruszymy.

Krem:

1 puszka (400 g) masy kajmakowej*

250 g masła

*można użyć gotowej lub samemu przygotować – gotując przez około 2 godziny puszkę mleka skondendowanego słodzonego w garnku z wodą

Masło ucieramy na puszystą, jasną masę – po łyżce dodajemy kajmak (nie powinien być ciepły). Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Na końcu dodajemy połowę karmelizowanego słonecznika.

Dodatkowo:

1 filiżanka kawy (do nasączenia blatów)

200 g gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

Przełożenie:

Blaty ciasta nasączamy kawą. Nakładamy cały krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuczoną czekoladę wylewamy na ciasto, wierzch posypujemy pozostałą częścią karmelizowanego słonecznika.

Ciasto chłodzimy około 2 godziny przed podaniem.

Smacznego!

slonecznikowiec

English version

Gluten free cocoa cake with caramel and caramelized sunflower.

Ingredients for 12” baking pan:

Sponge cake:

6 eggs

1 cup sugar

1 teaspoon baking powder (gluten-free)

1 ¼ cup gluten free flour (I recommend BMM recipe here)

2 tablespoons unsweetened cocoa

2 tablespoons vegetable oil

Preheat oven to 340 degrees F (175C). Lined pan with baking paper. Separate egg whites from yolks. Whip egg whites to stiff, add sugar – mix for a while. Add the yolks and sifted flour, cocoa and baking powder – mix gently with spatula.

Bake cake for around 30 minutes. After cooling remove from pan, remove from cake baking paper and cut into two parts.

Caramelized sunflower:

300 g of shelled sunflower seeds

4 tablespoons milk

4 tablespoons butter

½ cup sugar

In saucepan, melt the sugar with milk and butter until the mixture starts to gently boil, add the sunflower. Sunflower put into a mold lined with baking paper. Bake in the oven (175 degrees C) for about 15 minutes until nicely blushed. Cool it, and then smash.

Cream:

1 can (400 g) caramel *

250 g butter

* You can use ready or prepare yourself – cooking for about 2 hours a can of sweetened condensed milk in a saucepan with water

We mix the butter on a fluffy, bright mass – add caramel (it should not be warm). Mix it for a while. At the end, add half of the caramelized sunflower.

Additionally:

1 cup of coffee (to soak tops)

200 g of dark chocolate

4 tablespoons milk

Tops of cake soaked with coffee. Put the cream. Cover the second top of the dough. Melt the chocolate with the milk in a water bath. Put the chocolate on the cake, sprinkle top rest of the caramelized sunflower.

Cool the cake for about 2 hours before serving.

Bon Appetit!

slonecznikowiec1

Udostępnij: