Spaghetti bolognese inaczej
Spaghetti bolognese w bezglutenowej odsłonie. Z cukinią lub selerem naciowym? Czemu nie. Przepis na bardzo dużą porcje!
Przepis na 6 porcji:
– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w kosteczke
- 1 mniejsza cukinia lub łodyga selera naciowego (pokrojone w kosteczke)
- 1 średnia marchew, pokrojona w ‘trójkąciki’
- 3 ząbki czosnku zgniecione
- szczypta płatków chili
- 700 g mięsa mielonego (z łopatki)
- sól/pieprz
- 400 g pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- suszona bazylia
- świeża natka pietruszki (posiekana)
- 500 g kukurydzianego makaronu spaghetti
Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wsypujemy: cebulę, czosnek , cukinia lub seler – podsmażamy aż cebula się zeszkli (zwilgotnieje). Na oddzielnej patelni z pozostałą oliwą podsmażamy przez 10 minut mięsko, następnie zawartość obu patelni przekładamy do większego garnka, dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza pietruszką i makaronem. Dusimy około 40 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie makaron gotujemy al dente (lekko niedogotowany). Z sosu wyciągamy liście laurowe. Makaron dodajemy do sosu i dusimy przez kolejne 10 – 15 minut. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem.
Zostaw komentarz