Spaghetti bolognese inaczej

Spaghetti bolognese w bezglutenowej odsłonie. Z cukinią lub selerem naciowym? Czemu nie. Przepis na bardzo dużą porcje!

spagethiii

Przepis na 6 porcji:

– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w kosteczke
  • 1 mniejsza cukinia lub łodyga selera naciowego (pokrojone w kosteczke)
  • 1 średnia marchew, pokrojona w ‘trójkąciki’
  • 3 ząbki czosnku zgniecione
  • szczypta płatków chili
  • 700 g mięsa mielonego (z łopatki)
  • sól/pieprz
  • 400 g pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • suszona bazylia
  • świeża natka pietruszki (posiekana)
  • 500 g kukurydzianego makaronu spaghetti

Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wsypujemy: cebulę, czosnek , cukinia lub seler – podsmażamy aż cebula się zeszkli (zwilgotnieje). Na oddzielnej patelni z pozostałą oliwą podsmażamy przez 10 minut mięsko, następnie zawartość obu patelni przekładamy do większego garnka, dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza pietruszką i makaronem. Dusimy około 40 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie makaron gotujemy al dente (lekko niedogotowany). Z sosu wyciągamy liście laurowe. Makaron dodajemy do sosu i dusimy przez kolejne 10 – 15 minut. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem.

spadet

Udostępnij: