Spaghetti a’la carbonara

Bezglutenowe spaghetti w sosie śmietano – serowym w wersji bezmięsnej, danie pełne aromatu czarnego pieprzu i czosnku.

 spaghetti-carbonara1

Składniki na 2 – 3 porcje:

300 g makaronu kukurydzianego  typu spaghetti (lub innego bezglutenowego)

2 jajka

3 łyżki śmietany (18% lub 30%)

1 ząbek czosnku

1 mała cebulka

40 g startego parmezanu (można zastąpić innym serem)

½ – 1 łyżeczki pieprzu

sól

*jeśli chcemy przygotować wersję spaghetti z boczkiem, musimy go pokroić w kosteczki i podpiec

spaghetti-carbonara2

Do osolonej i wrzącej wody wrzucamy makaron, gotujemy go na średnim ogniu, aby był al dente (pół twardo). W tym czasie dokładnie czyścimy jajka. Do wysokiej miski wrzucamy jajka, śmietanę, czosnek, cebulkę, pieprz, odrobinę soli oraz większość sera. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera. Gotowy makaron odcedzamy, ale nie całkowicie.

Makaron wkładamy do garnka włączamy na małym ogniu i dodajemy masę jajeczną. Mieszać aż sos zgęstnieje, uważać żeby nie zrobiła się jajecznica. Sos ma być delikatnie gęsty i aksamitny. W tym momencie możemy sprawdzić czy danie nie wymaga dodatkowego doprawienia solą lub pieprzem.

Gotowe danie wykładamy na talerze i dekorujemy serem (jeśli robimy wersję boczku, w tym momencie go dodajemy). Spaghetti najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

spaghetti-carbonara3

Udostępnij: