Spaghetti zapiekane
Alternatywa nudnego spaghetti: zapiekany makaron w roli głównej z duża ilością pomidorów, mozzarellą oraz kabanoskami.
Oczywiście jestem zwolennikiem zapiekanego spaghetti, dlatego szczególnie polecam tą wersję! Przemawia za tym duża ilość pomidorów i rozpływająca się podwójna porcja sera.
Składniki na duże 6 porcje:
700 g makaronu kukurydzianego typu spaghetti
400 g całych pomidorów z puszki
200 ml domowego przecieru z pomidorów*
2 cebule
1 ząbek czosnku
125 g sera mozzarella (może być z zalewy)
100 g sera dojrzewającego
6 sztuk kabanosków z kurczaka
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól/ pieprz
*potrzebujemy około 6 pomidorów, polewamy je wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki. Tak przygotowane pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Doprowadzamy je do wrzenia, powinien zrobić nam się dość gładki przecier (pamiętajmy o mieszaniu aby się nie przypaliły). Tak przygotowany przecier możemy przełożyć do słoików i pasteryzować.
Przygotowania rozpoczynamy od nastawienia posolonej wody w dużym naczyniu na makaron. Makaron jedynie podgotowujemy, ma być al dente. W tym czasie siekamy cebulę oraz czosnek, natomiast na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę.
Gdy patelnia się nagrzeje wrzucamy na nią cebulkę z czosnkiem i podgrzewamy tylko do zeszklenia cebuli, aby wydobył się jej aromat. Następnie do patelni dorzucamy kabanoski pokrojone na niewielkie krążki. Po chwili dodajemy pomidory oraz przecier. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, po czym dodajemy bazylię i oregano. Patelnie zdejmujemy z ognia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Pozostaje nam tylko zetrzeć ser na tarce natomiast mozzarelle pokroić na krążki. Do przygotowanego makaronu dodajemy sos oraz starty ser, wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu zapiekanki układamy plasterki mozzarelli oraz przekrojone na połówki pomidory koktajlowe. Całość posypujemy odrobiną oregano. Zapiekankę pieczemy przez około 25 minut.
Zostaw komentarz