Sushi – maki z łososiem
Sushi przygotowane w domu, pyszne i banalnie proste. Z świeżych i sprawdzonych składników, nie ma lepszego!
Składniki na około 40 kawałków:
1 ½ szklanki ryżu do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)
3 -4 łyżki sosu do ryżu
1 paczka prasowanych glonów nori
Dodatki:
Szczypiorek
Serek typu philadelphia lub almette śmietankowe
Ogórek zielony
Awokado (miękkie)
Majonez
Czarny sezam
Chrzan wasabi (zielony, bardzo ostry – w tubce lub proszku)
Sos sojowy (bezglutenowy!)
Marynowany imbir
Wędzony łosoś w plasterkach, w kawałku
Potrzebne będą:
– mata bambusowa
– ostry nóż bez ząbków
– pałeczki (lub palce;)
Ryż płuczemy kilkakrotnie zimną wodą, aż woda będzie czysta. 1 ½ szklankę ryżu zalewamy niecałymi 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu 15 minut pod przykryciem do odparowania całej wody. Mieszamy aby ryż nie przywarł do garnka. Po ugotowaniu na kolejne 15 minut zostawiamy ryż pod przykryciem. Lekko przestudzony ryż zalewamy sosem do ryżu i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy dodatki: ogórka obieramy i kroimy wzdłuż na 5 części, awokado obieramy i również kroimy wzdłuż, jeśli mamy łososia w kawałku również kroimy tak jak awokado. Jeśli używamy wasabi w proszku rozpuszczamy 2 łyżeczki z minimalną ilością wody.
Gdy ryż całkowicie wystygnie, przygotowujemy wszystkie składniki oraz miseczkę z wodą do maczania palców. Na bambusowej macie kładziemy arkusz nori, na ¾ jego powierzchni nakładamy warstwę ryżu (dość cienką). Na ¾ wysokości układamy wzdłuż składniki, które możemy mieszać dowolnie : czarny sezam, łosoś, majonez, ogórek, awokado, serek oraz szczypiorek. Następnie zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
Ostrym nożem kroimy na niewielkie części (do zjedzenia na jeden kęs). Sushi podajemy z miseczką wasabi, sosu sojowego (możemy je wymieszać) oraz marynowanego imbiru (neutralizuje smak zjedzonego kawałka aby móc delektować się następnym).
English version
Sushi maki
Sushi prepared at home, delicious and very easy. With fresh and proven ingredients, there is no better!
Ingredients for 40 pieces:
1 ½ cups sushi rice (short-grained, sticky)
3 -4 tablespoons of sauce on rice
1 package nori algae
Extras:
chive
Philadelphia cream cheese type or Almette cream
green cucumber
Avocado (soft)
mayonnaise
black sesame seeds
Horseradish wasabi (green, very sharp – in a tube or powder)
Soy sauce (gluten-free!)
Pickled ginger
Sliced smoked salmon, in the piece
You will need:
– Bamboo mat
– A sharp knife without teeth
– Sticks (or fingers;)
Rinse rice several times with cold water until the water runs clear. 1 ½ cup rice, pour 2 cups of water. Cook over low heat 15 minutes with the lid to evaporate all the water. Mix. After cooking for another 15 minutes we leave the rice under cover. Add the sauce into the rice and leave to cool completely.
At this time, we prepare extras: Peel the cucumber and cut along on 5 parts, avocado peel and also cut along, if we have a piece of salmon in the cut like avocado. If you are using wasabi powder, melt 2 teaspoons with a minimal amount of water.
When the rice fully cooled down, we prepare all the ingredients and a bowl of water for dipping fingers. On a bamboo mat put a sheet of nori on ¾ of its surface we put a layer of rice (quite thin). For three quarters of the is laid along the components that can be mixed freely: black sesame seeds, salmon, mayonnaise, cucumber, avocado, cream cheese and chives. Then bend the mat from the bottom towards the center, and pressed against the edge of the mat for rice just after the filling (sizing value) rolled over the end of the moving mat top.
With a sharp knife, cut into small parts (to eat one bite). Sushi served with a bowl of wasabi, soy sauce (you can mix them) and pickled ginger (to neutralize the taste-eaten piece to be able to enjoy the next).
Zostaw komentarz