Sushi na słodko

Orzeźwiające sushi z owocami. Ryż ugotowany na mleku roślinnym idealnie komponuje się z prażonym kokosem.

sushi-na-slodko

Składniki:

1 szklanka ryżu (najlepiej klejącego się -specjalnego sushi)

1 szklanka mleka roślinnego (migdałowe, ryżowe, kokosowe)

½ szklanka wody

1 łyżka miodu lub syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ szklanki kokosu

Owoce: kiwi, pomarańcze, brzoskwinie..

Ryż zalewamy zimną wodą, płuczemy go 4 razy. Przepłukany ryż zalewany w garnku wodą, mlekiem, miodem oraz ekstraktem. Przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym gazie. Gotujemy aż płyn zostanie wchłonięty. Odstawiamy do wystudzenia.

Kokos prażymy na złoto na patelni. Owoce obieramy i kroimy na podłużne części.

Do przygotowania sushi będzie nam potrzebna specjalna mata, którą pokrywamy folią spożywczą. Na folię nakładamy równomiernie warstwę ryżu, na jednym boku (tym od którego rozpoczniemy zwijanie) układamy owoce w rządku. Zwijamy całość w rulon. Tak zwinięty rulon wkładamy do lodówki, czynność powtarzamy aż do wykorzystania składników.

Po 30 minutach w lodówce, odwijamy rulony z folii i obtaczamy w kokosie, kroimy na kawałki ostrym nożem.

Smacznego!

sushi-na-slodko1

English version

Sushi sweet

Refreshing fruit sushi. Rice cooked with milk with roasted coconut.

Ingredients:

1 cup rice (sushi)

1 cup milk plant (almond, rice, coconut)

½ cup water

1 tablespoon of honey or maple syrup

1 teaspoon vanilla extract

½ cup coconut

Fruits: kiwi, oranges, peaches ..

Rice pour cold water, rinse it 4 times. To rinsed rice add water, milk, honey and extract. Cover with lid and cook slow. Boil until the liquid has been absorbed. Leave it to cool.

Coconut roast the in the pan for gold. Fruit peel and cut into oblong pieces.

For the preparation of sushi we’ll need a special mat that covers the cling film. On the foil put a layer of rice, on one side (the one from which we will start rolling) put fruit in a row. Wrap in a roll and put in the refrigerator action repeat until use components.

After 30 minutes in the refrigerator, we take off foil and rolled in coconut, cut into pieces with a sharp knife.

Bon Appetit!

sushi-na-slodko2
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.