Świąteczna krajanka

Kruche trójkąciki z powidłami śliwkowymi, kruszonką oraz orzechami. Świąteczna słodka przekąska dosłownie powala z nóg.

Krajanka jest bezglutenowa oraz bez mleczna, zadowoli każdego smakosza.

swiateczka-krajanka3

Składniki na kwadratową formę (20x20cm):

1 ¼ szklanki mąki bezglutenowej (BMM przepis tutaj)

1 łyżka cukru pudru

3 łyżki oleju kokosowego

1 jajko

1 łyżeczka octu (np. jabłkowego)

2 łyżki zimniej wody

50 ml powideł śliwkowych

40 g orzechów (migdałów, orzechów laskowych)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, olej kokosowy, jajko, ocet oraz wodę. Ciasto szybko zagniatamy (ciasto dzielimy na 2 części 1:4), po czym wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę smarujemy tłuszczem. Większe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadrat, który wkładamy do formy. Z pozostałego ciasta formujemy boki ciasta. Dno smarujemy powidłami, posypujemy orzechami oraz pozostałą częścią ciasta (urywamy kawałeczki, jak kruszonka).

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, aż się lekko za brązowi.

Po wystudzeniu kroimy na trójkąciki.

Smacznego!

swiateczka-krajanka2

English version

Crunchy triangles with plum jam and nuts. Christmas sweet snack is gluten free and milk free.

Ingredients for quadratic form (20x20cm)

1 ¼ cup gluten free flour (I use BMM recipe here)

1 tbsp icing sugar

3 tbsp coconut oil

1 egg

1 tsp apple vinegar

2 tbsp cold water

¼ cup plum jam (homemade gluten free)

¼ cup chopped nuts (walnuts, almonds, hazelnuts)

All ingredients should be at room temperature. Put flour into a bowl, add powdered sugar, coconut oil, egg, vinegar and water. Knead quickly, ready dough divide into two prats 1:4. Put in fridge for about 20 minutes.

Preheat oven to 360 degrees F (180C). Grease the form of fat.  Roll out larger dough and cut out a quadrat.  Put into mold (you can roll out on baking paper). From the remaining dough form the sides of the cake. On bottom put plum jam, sprinkle nuts and last part of cake – like crumble.

Bake cake about 25 minutes to golden brown. After cooling cut to triangles.

Enjoy!

swiateczka-krajanka
  • Marta Kozłowska

    Krajanka w tym roku zastąpiła mazurka – z wielkim powodzeniem. Szybko się robi i jeszcze szybciej zjada, zwłaszcza z domowymi powidłami.

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.