Świąteczne ciastka

Najlepsze czekoladowe ciasteczka – idealne na święta Bożego Narodzenia. Chrupiące na zewnątrz – rozkosznie miękkie w środku.

swiateczne-ciastka

Obowiązkowy świąteczny wypiek w USA. Ciasteczka noszą nazwę Crinkle Cookies. Ciastka z dodatkiem czekolady – oprószone cukrem pudrem przed pieczeniem. Bezglutenowe oraz bezmleczne.

swiateczne-ciastka2

Składniki na około 30 sztuk:

1 ¼ szklanki mąki (bezglutenowej – u mnie BMM przepis tutaj lub mąka ryżowa czy skrobia kukurydziana)

3 łyżki niesłodzonego kakao (bezglutenowego)

½ łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

¼ szklanki oleju roślinnego

2 większe jajka

60 g gorzkiej czekolady, roztopionej

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

½ szklanka przesianego cukru pudru, do obtaczania ciastek

Do miski wsypujemy przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, olej, jajka, czekoladę oraz ekstrakt – wszystko razem mieszamy, najlepiej za pomocą szpatułki do połączenia się składników.

Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Z ciasta formujemy jednakowe kuleczki, które obtaczamy w cukrze pudrze i w dość dużych odstępach układamy na papierze do pieczenia.

Ciastka pieczemy około 10 -12 minut, studzimy w formie. Ciasteczka można przechowywać nawet ponad tydzień w szczelnym pojemniku (ich struktura się nie zmienia).

Udanych wypieków!

swiateczne-ciastka3

English version

Crinkle cookies – The best chocolate cookies for Christmas. Crispy on the outside and deliciously soft on the inside. Gluten and dairy free.

Ingredients for 30 cookies:

1 ¼ cup flour (gluten free mix BMM – recipe here or rice flour or corn starch)

3 tbsp cocoa unsweetened (gluten free)

½ tsp baking powder

1 cup sugar

¼ cup vegetable oil (if use coconut oil melted first)

2 large eggs

60 g of dark chocolate, melted

2 tsp vanilla extract

½ cup sifted icing sugar for rolling  cookies

In the bowl put sifted flour, cocoa and baking powder. Add sugar, oil, eggs, extract and chocolate. Mix together, you can use spatula.

Put the dough in the fridge for about 30 minutes. Lined baking pan with baking paper. Preheat oven to 350 degrees F (175C). From the dough form the balls, roll in icing sugar and put on the baking paper with widely space between.

Bake cookies about 10 – 12 minutes, cool them in the pan. Cookies can be stored even more than a week in box (their structure does not change).

Happy baking!

swiateczne-ciastka1
  • Takich jeszcze nie jadłam:)

    • malewypieki

      Polecam! nie tylko w okresie świątecznym :)

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.