Szarlotka z budyniem i malinami
Świeża szarlotka popijana dobrą herbatą tworzy wspaniałe połączenie. Zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem i malinami.
Składniki na większą blaszkę:
2 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
250 g masła
2 jajka
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowe
2 budynie śmietankowe
2 ½ szklanki mleka
1 litr prażonych jabłek
2 łyżki mąki ryżowej
1 szklanka malin
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz ekstrakt, szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części, wkładamy na chwilę do lodówki.
Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić z ognia, przykryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch, nie trzeba studzić. Piekarnik nagrzać do 360 stopni F (180C).
Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Przenieść do formy tak aby papier znalazł się na spodzie, dokleić brakujące miejsca ciastem. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gorący budyń. Na wierzch poukładać maliny.
Drugą część ciasta rozwałkować tak samo jak poprzednio, podsypując papier mąką. Wyłożyć na budyń, odkleić z góry papier, ciasto podziurkować dokładnie widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Po niemal całkowitym wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zostaw komentarz