Szarlotka kukurydziana

Delikatna szarlotka na cieście kukurydzianym. Prostota składników (bez jajek) powoduje, iż każdy kęs rozpływa się w ustach.

szarlotka-kukurydziana2

Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej (bezglutenowej)

½ szklanki mąki ziemniaczanej

200 g masła lub roślinnego zamiennika

½ szklanki cukru

1 ½ kg jabłek

1 łyżka skrobi kukurydzianej

Mąkę kukurydzianą oraz ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy cukier oraz masło. Szybko zagniatamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut.

Przygotowujemy okrągłą formę na tarte, większą połową ciasta wykładamy boki oraz spód formy (można wcześniej popryskać formę tłuszczem). Wkładamy ponownie do lodówki. W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni C.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy ponakłuwany w kilku miejscach widelcem spód i podpiekamy około 10 -15 minut. Jabłka myjemy oraz obieramy. Ścieramy na tarce na cienkie plasterki.

Podpieczony spód obsypujemy skrobią kukurydzianą, nakładamy jabłka oraz dekorujemy pozostała częścią ciasta np. jak na zdjęciu za pomocą ciasta zwiniętego w sznurki.

Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy około 30 – 35 minut, aż zacznie lekko brązowieć z wierzchu. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno.

Smacznego!

szarlotka-kukurydziana1

English version

Delicate apple pie with corn crust – without gluten and eggs.

Ingredients:

2 cups corn flour (gluten free)

½ cup potato starch

200 g butter or vegetable substitute

½ cup sugar

1 ½ kg of apples (about 8 apples)

1 tbsp cornstarch

Corn flour and potato starch sift into the bowl, add sugar and butter. Quickly knead for connecting the components. Ready dough wrap in plastic wrap and put in the fridge for at least 20 minutes.

Prepare mold for pie, spray fat. Biggest half of dough put at bottom and sides. Put back in fridge. Turn on the oven to 360 F (180C).

With a fork pricking in several places the bottom of pie and put in the preheated oven. Bake about 10 -15 minutes.

Wash and peel apples – grate into thin slices. Sprinkle the bottom of pie with cornstarch and put apples. Rolled second part of dough and decorate the pie.

Bake for about 30 – 35 minutes, until lightly brown.

Enjoy!

szarlotka-kukurydziana

  • l_ida

    czy zamiast masła mogę uzyć olej kokosowy?

    • malewypieki

      Z powodzeniem można zastąpić masło – olejem kokosowym (najlepszy będzie nierafinowany -ciasto będzie dodatkowo pięknie pachnieć). Jednak zastępując masło olejem kokosowym trzeba go dać mniej niż masła w przepisie (około 60 %) czyli około 120 g. Pozdrawiam

  • Anna

    Ciasto zrobiłam z kawałkami rabarbaru i budyniem,zmniejszyłam też ilość cukru. Jest tak kruche,że wyjadam łyżeczką prosto z formy. W związku z tym zastanawiam się czy dodatek jajka poprawiłby jego zwartość? Niemniej pysznie smakuje, dziekuję za inspirację :)

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.